Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Beroerd jaar voor startups die geld zochten

Beeld © Getty

Startups zijn minder in trek dan eerdere jaren bij investeerders. Dat is goed terug te zien in het totaalbedrag dat dit jaar werd opgehaald door startups met een Nederlandse link.

In totaal haalden Nederlandse startups 252 miljoen euro aan investeringen binnen, bijna 180 miljoen (!) minder dan vorig jaar. In 2014 werd zelfs nog 500 miljoen opgehaald. Dat blijkt uit een inventarisatie van weblog StartupJuncture

Ook het aantal deals dat met investeerders werd gesloten was minder dan vorig jaar. Toen werd ruim 150 keer geproost, dit jaar kon 143 keer het glas geheven worden. En als het totaalbedrag aan investeringen zo significant lager is, dan geldt dat logischerwijs ook voor het gemiddelde investeringsbedrag: 1,79 miljoen euro dit jaar tegenover 2,82 miljoen vorig jaar.

'Medtech excelleerden'

Maar het was niet alleen kommer en kwel: startups in de medtech-sector 'excelleerden', schrijft StartupJuncture. In de top 5 van grootste investeringsronden staan 3 medtechstartups.

De top 5:

G-Therapeutics is overigens een Zwitsers bedrijf. Maar omdat het sterke banden heeft met Nederland, komt het toch in de lijst van StartupJuncture. Die sterke banden zijn vooral te danken aan het feit dat Nederlander Sjaak Deckers ceo is bij het bedrijf. 

Minder vertrouwen in succes

De daling in investeringen loopt volgens StartupJuncture parallel met het wereldwijd ingezakte vertrouwen van investeerders in startups. De hype om in startups te investeren is voorbij, Amerikaanse durfinvesteerders willen minder risico lopen en stoppen daarom ook minder geld in Nederlandse startups.

Een andere oorzaak van het significant lagere bedrag is dat er geen grote uitschieters meer zijn, zoals bijvoorbeeld Ayden, dat een giga-investering ophaalde in 2015