Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ongelukkig in je werk? Dan ben je waarschijnlijk boven de 35

Beeld © Getty Images

Werknemers van 35 jaar of ouder zijn minder tevreden over hun baan dan jongere mensen, blijkt uit Brits onderzoek. "In de dertig slaat de realiteitszin toe."

Een op de zes Britse werknemers boven de 35 jaar zegt ongelukkig te zijn met zijn werk. Dat is twee keer zoveel als de werknemers onder de 35, blijkt uit het onderzoek van uitzendbureau Robert Half, dat een steekproef hield onder tweeduizend werkenden.

Thumbnail

Stress en onvrede

Volgens het bedrijf zijn er verschillende oorzaken. Aan de ene kant is er de carrièredroom: voor de een betekent dat onvrede over nog niet ver genoeg zijn op de carrièreladder, voor de ander die er wel gekomen is komt er de stress van een verantwoordelijke baan bij. Ook kinderen spelen een belangrijke rol bij dertigers want dat levert flinke druk op in de werk-privébalans. 

Bij de oudste groep, boven de 55, spelen weer andere factoren een rol. Zoals het gevoel niet serieus genomen te worden of ingehaald te worden door jongere collega's.

Fundamentele vragen

Dertigers lopen aan tegen de belofte die we als maatschappij hebben gecreëerd, verklaart arbeidspsycholoog Tosca Gort. Er wordt vaak verteld dat je alles kunt bereiken en alles kan doen wat je wil als je maar je best doet.  

Maar, als de spanning en het nieuwe van de eerste jaren werken er vanaf is, slaat de realiteitszin toe. "Werk blijkt dan vaak niet zo fantastisch als werd voorgespiegeld", beschrijft ze.

"Als student krijg je een illusie mee: alles is mogelijk in het leven. Maar na je afstuderen kom je terecht in een realiteit die helemaal niet zo leuk is, met stress en een moeilijke werk-privébalans. Jezelf ophalen aan mensen op tv die gelukkig worden van een bed & breakfast opzetten in het buitenland helpt ook niet. Werk is echt niet altijd geweldig, dat is niet realistisch."

Thumbnail

Een bed & breakfast opzetten is ook niet alles, zegt Gort. (Beeld: ANP)

Gort benadrukt ook dat geluk in werk niet hetzelfde is als levensgeluk. "In het algemeen zie je in onderzoeken dat mensen juist gelukkiger worden als ze ouder worden. Iedereen heeft dipjes in zijn leven, niet allemaal op hetzelfde moment."

Niet door inhoud van werk

Het goede nieuws: als je niet happy bent in je werk, is daar vaak vrij simpel iets aan te doen, zegt Gort.

"Je hoort veel mensen die ongelukkig zijn met hun werk zeggen dat ze een andere baan of ander vak willen gaan doen. Maar als je verder kijkt, zie je dat hele andere factoren zorgen dat ze ongelukkig worden, dan de feitelijke inhoud van hun werk. Zoals een manager die vervelend is, de bedrijfscultuur of elke dag in de file staan."

Daarbij hoef je je niet neer te leggen, benadrukt Gort. "Het zijn omgevingsfactoren waar je iets aan kunt doen, zonder je meteen om te scholen. Bedrijfscultuur als geheel is misschien niet zomaar te veranderen, maar je kunt in je eigen team vaak wel wat voor elkaar krijgen."

Vrienden op werk

Vriendschappen sluiten op werk kan ook een groot verschil maken, zegt ze. "Ik zie vaak mensen die 'werknemer spelen', zij gaan met een masker op naar werk. Terwijl sociale contacten op het werk zoveel waard zijn, die helpen tegen burnoutklachten. Het gevoel jezelf te kunnen zijn bij je collega's of een klein groepje daarvan is heel fijn."

Thumbnail

Vriendschap met collega's kan veel betekenen voor je werkplezier. (beeld: ANP)

Ook daar heb je zelf invloed op, stelt Gort, als je er maar tijd in steekt. "Het maakt niet uit hoe oud je bent: je kunt zelf die feestcommissie opzetten of een uitje plannen."

Lees meer bij RTL Z: