Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Opwarming is schuld van de mens

De mens is vrijwel geheel verantwoordelijk van de opwarming van de aarde. Die conclusie trekken wetenschappers in een VN-rapport dat vrijdag is vastgesteld.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) stelt vast dat de mens sinds het midden van de vorige eeuw voor 95 procent verantwoordelijk is voor de oplopende temperaturen op aarde. In een vorig rapport uit 2007 was dat nog 90 procent en in 2001 werd de mens voor 66 procent verantwoordelijk gehouden.

Het IPCC voorspelt meer hittegolven, droogte, overstromingen en de voortgaande stijging van het zeeniveau, tenzij snel maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Bijna 200 landen hebben toegezegd met de Verenigde Naties te zullen samenwerken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Zo moeten fossiele brandstoffen gaan plaatsmaken voor duurzame energie. Het panel vergaderde de hele week over het rapport, dat later vrijdag in zijn geheel bekend wordt.

Thumbnail

Volgens meldingen van het KNMI staat het vast dat de temperatuur in Nederland harder is gestegen dan het wereldwijde gemiddelde. Dat blijft zo volgens voorspellingen. Verwacht wordt dat ook de neerslag toeneemt. De stijging van de zeespiegel ligt wat de Nederlandse kust betreft rond het wereldwijd gemiddelde. Het instituut komt in het voorjaar met nieuwe klimaatscenario's die zijn gebaseerd op de laatste stellingen van het IPCC.

Milieubeweging Hier Klimaatbureau dringt er naar aanleiding van het IPCC-rapport onder meer aan op dat het deze maand beklonken energieakkoord serieus wordt uitgevoerd. Dat moet door snel aan het werk te gaan met de vele praktische plannen uit die overeenkomst die onder leiding van de Sociaal-Economische Raad tot stand is gekomen. Het Klimaatbureau beklemtoont dat haast is geboden ,,omdat ons dramatische veranderingen te wachten staan als de uitstoot van broeikasgassen niet heel snel drastisch wordt beperkt''.