Economie

Aantal faillissementen laagst in 2 jaar

04 oktober 2013 08:11 Aangepast: 06 september 2015 13:05

Het aantal faillissementen is in september met 5 procent gedaald tot 888 vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, het laagste aantal in 2 jaar.

Dat blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl bekend heeft gemaakt. Over de eerste 9 maanden van het jaar gingen er 9835 bedrijven en instellingen over de kop. Dat waren er 10 procent meer ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2012.

,,De daling in september is opvallend: in juli was er nog een recordaantal faillissementen van bijna 1200. Mogelijk is er sprake van een trendbreuk'', zegt Marcel van den Berg van de website. De afname komt volgens hem niet omdat het nu ineens economisch beter gaat, maar doordat het aantal zwakkere broeders onder bedrijven de afgelopen jaren is afgenomen. ,,De overblijvers zijn resistent of hebben zich aangepast'', stelt Van den Berg.

De horeca presteerde afgelopen maand ,,duidelijk beter'', met een halvering van het aantal faillissementen. In het derde kwartaal ging er een vijfde minder kroegen, restaurants, cafetaria’s en ijssalons over de kop. ,,Mogelijk houdt dit verband met het goede (terras)weer in de tweede helft van de zomer'', aldus Van den Berg.

Op regionaal niveau legden vooral in de provincies Noord-Holland en Groningen vorige maand minder bedrijven en andere organisaties het loodje.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore