Ga naar de inhoud
Schiphol boos over vliegtaks

Vliegtaks: Schiphol dreigt met stop investeringen

Schiphol dreigt een significant deel van de eerder aangekondigde investeringen van 1,5 miljard euro af te blazen als het kabinet opnieuw de vliegtaks invoert.

Vliegtaks: Schiphol dreigt met stop investeringen

00:00

De invoering van vliegtaks is één van de onderwerpen waarover het kabinet praat in de onderhandelingen over een nieuwe begroting met GroenLinks. Schiphol vreest echter dat de eventuele invoering van de vliegtaks ten koste gaat van onder meer transferpassagiers en dat kost geld. Daardoor kunnen sommige investeringen in terminals en gates niet meer worden gefinancierd.

Volgens bestuursvoorzitter Jos Nijhuis leidt een vliegtaks tot een forse daling van het aantal vanaf Schiphol vertrekkende passagiers. Daardoor zullen duizenden banen verloren gaan. Ook wordt de regio rond de luchthaven minder aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven die zich hier willen vestigen.

Ook een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij KLM noemde de invoering van een vliegbelasting heel slecht voor de Nederlandse economie. ''Als je werkgelegenheid en het vestigingsklimaat belangrijk vindt in tijden van crisis, dan moet je zo'n maatregel niet nemen'', zei hij.

Niet alleen de positie van Schiphol als internationaal knooppunt staat volgens KLM op het spel, maar ook de toekomst van de Nederlandse reisbranche. ''Het faillissement van Oad laat nog maar eens de kwetsbaarheid daarvan zien'', aldus de zegsman.

In Nederland werd in juli 2008 ook al een vliegtaks ingevoerd, maar een jaar later werd deze al weer afgeschaft. De reden was dat passagiers uit Nederland uitweken naar buitenlandse luchthavens, zoals Weeze in Duitsland en Charleroi in België. Dat zorgde voor minder inkomsten bij luchthavens. De extra inkomsten voor de overheid wogen daar niet tegenop.

Bron: RTL Z