Geld en Werk

Grootmachten schieten één voor één TTIP af

30 augustus 2016 09:39 Aangepast: 30 juli 2017 13:00
Een demonstratie tegen TTIP in Brussel Beeld © EPA

De toekomst van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS ziet er steeds minder goed uit. Ook de Franse regering lijkt zijn buik vol te hebben van TTIP.

De Franse staatssecretaris van Handel, Matthias Fekl, zei tegen een radiozender dat er geen politieke steun meer is voor het verdrag in zijn land en dat de Europese Commissie zou moeten stoppen met de onderhandelingen.

Ook Duitsland en Nederland pessimistisch

Fekl hekelt ook de opstelling van de Amerikanen, die te weinig toe zouden willen geven in de onderhandelingen. Ook de Nederlandse minister Ploumen liet zich gisteren in vergelijkbare bewoordingen uit over de VS. "Zonder concessies van de Amerikanen zie ik het niet gebeuren", zei Ploumen tegen de NOS.

Dit weekeinde roerden de Duitsers zich al. Vicekanselier Sigmar Gabriel zei dat de onderhandelingen 'feitelijk mislukt zijn.' Hij wees erop dat er na veertien onderhandelingsrondes die jaren in beslag hebben genomen over welteverstaan nul hoofdstukken overeenstemming is bereikt.

Omstreden

TTIP is een omstreden handelsverdrag. Tegenstanders maken zich zorgen over bijvoorbeeld de macht die Amerikaanse bedrijven krijgen in Europa en de voedselveiligheid als de EU en de VS één open markt vormen.

Alles over TTIP lees je hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore