Geld en Werk

Brussel gaat Minions en Barça-merchandise onderzoeken

14 juni 2017 15:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De wereldberoemde Minions. Beeld © Getty Images

De Europese Commissie neemt Nike, Universal Studios en Sanrio onder de loep. Er komt een onderzoek of deze bedrijven zich wel aan EU-regels houden, die gemaakt zijn om te zorgen dat consumenten in het ene land niet meer betalen voor hetzelfde product als in een ander land.

De Deense EU-Commissaris Vestager van Mededinging wil de bedrijven onderzoeken omdat ze mogelijk bedrijven die hun intellectuele eigendom mochten gebruiken, verboden om hun producten ook over de grens of online te verkopen.

Daarmee zijn mogelijk consumenten benadeeld, omdat ze minder keuze hadden en mogelijk te veel hebben betaald.

Hello Kitty en de Minions

Dat zit zo: de drie bedrijven hebben de merkrechten van commercieel zeer interessante filmfiguren, speelgoed of zelfs voetbalclubs in handen.

Als bedrijven hun artikelen willen bedrukken met bijvoorbeeld de Minions of een ander karakter uit Despicable Me erop, dan moeten ze daarvoor een licensie-overeenkomst sluiten met Universal Studios, die de films produceert en uitbrengt.

Thumbnail

Het karakter Gru uit Despicable Me. (Foto: Getty Images)

Merkrechten zijn big business

Een voorbeeld: Nike heeft de rechten op de verkoop van producten met het logo van Barcelona erop in bezit. Een serviesfabrikant wil graag bekers maken met het clublogo erop, dan moet het daar eerst afspraken over maken met het Amerikaanse sportmerk.

Thumbnail

Barcelona-sterspeler Lionel Messi. (Foto: AFP)

De EU vermoedt nu dat Nike heeft bedongen dat deze bekers vervolgens maar in één land verkocht mogen worden. Het gevolg: als deze bekers toevallig goedkoper zijn dan die in het buurland, kan de consument daar toch niet van profiteren.

Overtreding mededingingsregels

Met deze praktijken - als de EU daar bewijs voor vindt - overtreden de bedrijven mededingingswetgeving die bedrijven verbiedt om in het geheim afspraken te maken.

Wanneer het onderzoek klaar is, kan de Commissie nog niet zeggen. Dat hangt onder meer af van de mate waarin de bedrijven meewerken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore