Economie

Brussel doet onderzoek naar valutamanipulatie

07 oktober 2013 18:55 Aangepast: 06 september 2015 13:05


De Europese Commissie gaat onderzoek doen naar mogelijke manipulatie van de valutakoersen door grote banken. Dat zei Europees Commissaris Joaquin Almunia maandag.

Het Europese onderzoek volgt op de aankondiging van de Zwitserse financiële toezichthouder, vorige week, dat er aanwijzingen bestaan dat meerdere grote banken betrokken zijn bij fraude met koersen van buitenlandse muntsoorten.

Zwitserland zei toen al dat er nauw wordt samengewerkt met andere landen, omdat er ,,meerdere banken wereldwijd'', bij de zwendel zouden zijn betrokken. Almunia liet maandag weten dat het Europese onderzoek in een ,,heel erg voorbereidende fase'' verkeert.

Ook de Britse autoriteiten maakten eerder bekend onderzoek te doen naar mogelijke manipulatie van de koersen. De Britten zouden volgens bronnen al informatie hebben opgevraagd bij onder meer Deutsche Bank en het Amerikaanse Citigroup. Dat zijn wereldwijd de grootste valutahandelaars onder de banken. Daarnaast zouden mogelijk ook Barclays en het Zwitserse UBS in het vizier van de toezichthouders zijn gekomen.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore