Geld en Werk

We kunnen makkelijker thuis werken en doen dat ook

17 december 2015 12:10 Aangepast: 04 augustus 2017 02:24
Beeld © ANP

Telewerken was een tijdje uit de mode, maar sinds een paar jaar pakken veel bedrijven het toch weer op. Momenteel biedt 74 procent van de bedrijven met meer dan 10 werknemers mogelijkheden om thuis te weken.

In 2003 was dit nog geen kwart, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Grote bedrijven met meer dan 250 werkzame personen bieden vrijwel altijd telewerkmogelijkheden.

Een halve dag per week
Ook het aandeel werknemers dat telewerkt nam de afgelopen 2 jaar toe, na een stabilisatie in de jaren 2008-2012. Medewerkers kunnen vanuit huis, andere locaties of onderweg volledig toegang krijgen tot de ICT-systemen van het bedrijf. 15 procent van alle werknemers telewerkt tegenwoordig minimaal een halve dag per week.

Meer mannen dan vrouwen zijn actief als telewerker: 18 tegen 12 procent van de werkenden. Hoogopgeleiden doen acht keer zo vaak aan telewerken dan laagopgeleiden. Van de hoogopgeleide mannen is een op de drie telewerker.

Vooral zakelijke dienstverleners en ICT-bedrijven
Vooral bedrijven die specialistische zakelijke diensten aanbieden, zoals rechtshulp, architecten en ontwerpbureaus, en bedrijven in de ICT-sector ondersteunen telewerken op grote schaal. In beide branches betreft het negen op de tien ondernemingen.

In sectoren waar veel personeel wegens de aard van het werk fysiek aanwezig moet zijn, zoals de horeca en de zorg, wordt veel minder aan telewerken gedaan. In de horeca bijvoorbeeld komt het bij nog geen vier op de tien bedrijven voor.

Meeste telewerkers in Utrecht
In de provincie Utrecht wonen de meeste werknemers die telewerken (19 procent). Friesland en Zeeland scoren met 10 procent verhoudingsgewijs het laagst. 

Europees gezien zit Nederland met bijna driekwart van de bedrijven die telewerken ondersteunen, in de subtop. In 2012 zat ons land nog onder het EU-gemiddelde van 60 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore