Geld en Werk

'Mensen die af en toe thuiswerken, verwaarlozen dan hun gezin'

25 januari 2017 09:23 Aangepast: 27 januari 2017 10:49
Deze manager moest gedwongen thuiswerken tijdens de Nucleaire top in 2014. Beeld © ANP

Mensen die af en toe thuiswerken, missen vaker familieactiviteiten dan werknemers die op regelmatige basis thuiswerken of dat helemaal nooit doen.

In ons land werkten in 2015 bijna 3 miljoen mensen thuis, op een totaal van 8,6 miljoen werkenden (in loondienst of als zelfstandige). Van die 3 miljoen deed ruim 60 procent dat op onregelmatige basis, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. De overige 38 procent werkt vaker thuis of sowieso vanuit huis. 

Docenten werken het vaakst af en toe thuis, vermoedelijk om proefwerken na te kijken. Ook algemeen directeuren en managers werken incidenteel thuis. Mensen die regelmatig thuiswerken zijn schrijvers of fotografen. Ook adviseurs in de marketing en sales werken vaak vanuit huis.

Moeite met balans werk-gezin

In de CBS-cijfers over overwerken is goed terug te zien dat degenen die dat maar weinig doen, moeite hebben om een goede balans te vinden. Zij klagen vaker over een hoge werkdruk dan mensen die niet thuiswerken of dat juist regelmatig doen. Vaak is de reden dat mensen die maar af en toe thuis nog de laptop openklappen ook om overwerk af te maken, dus dat is niet verwonderlijk.

Het overwerk op onregelmatige basis zorgt er ook voor dat deze groep het gezin een klein beetje verwaarloost. Van de mensen die maar af en toe thuiswerken, zegt 61 procent dat het gezin weleens op de tweede plaats komt: activiteiten worden niet gedaan of verwaarloosd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore