Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zwitsers stemmen massaal tegen basisinkomen

Een zonnige dag in Zürich. Beeld © EPA

Zwitsers hebben massaal tegen een voorstel gestemd om iedereen in het land een basisinkomen van 2250 euro per maand te geven.

Maar liefst 76,9 procent van de stemmers wees het voorstel af, 23,1 procent was voor. 

Het controversiële voorstel zou alle volwassenen in het land een maandelijks basisinkomen geven, zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen. Kinderen onder de 18 zouden dik 560 euro per maand krijgen, een plan dat ook buiten Zwitserland veel aandacht trekt.

Eerste referendum

Zwitserland is het eerste land dat een nationaal referendum houdt over een universeel inkomen. Maar ook in Nederland, Finland en Kenia zijn er vergelijkbare plannen

De Zwitserse regering is tegen het plan en riep inwoners op tegen te stemmen omdat het te duur zou zijn en uit vrees dat een basisinkomen het werken bij vooral de lagere sociale klassen zou ontmoedigen.

208 miljard frank

En basisinkomen zou naar schatting 208 miljard Zwitserse frank (187,5 miljard euro) kosten op jaarbasis en het kabinet was bang dat de Zwitserse economie hier zwaar onder zou lijden.

Het merendeel van de kosten zou gedekt worden door bestaande sociale belastingen, maar verdere bezuinigen zouden het overblijvende gat van 25 miljard frank moeten dichten.

Initiatiefnemers blij

Ondanks het grote verlies zijn de initiatiefnemers van het plan blij met de resultaten. "Van nul naar 20 procent is voor een 'utopie' zeker reden voor een feestje! Start gelukt!", twittert Manuel Michel, een van de initiatiefnemers. 

Het plan is dan ook om door te gaan met ideeën voor een Zwitsers basisinkomen, wellicht in een andere vorm dan nu voorgesteld. 

In deze tool van de Zwitserse overheid zie je de voorlopige officiële resultaten van de stemming.

Meer op RTL Z:
​Zo moet het Zwitserse basisinkomen werken