Europese bankenunie

Stresstest banken volgend jaar anders

13 oktober 2013 19:29 Aangepast: 06 september 2015 13:07

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het onderzoek naar de kracht van bankbalansen volgend jaar anders doen dan voorheen.

Dat zei ECB-bestuurder Benoit Coeure in Washington. Volgens Coeure zullen 'drie paar ogen' naar de balansen kijken.

In de eerste plaats testen nationale toezichthouders hoe de financiële instellingen in hun land ervoor staan, daarna neemt de ECB de cijfers onder de loep. Tot slot worden de gegevens onder handen genomen door onafhankelijke accountants. De ECB wordt vanaf november volgend jaar verantwoordelijk voor het toezicht op de Europese banksector als onderdeel van de nog op te richten bankunie.

Op de stresstest uit 2011 was veel kritiek omdat de problemen bij onder meer Spaanse en Cypriotische banken niet aan het licht kwamen.

Opzij zetten
Diverse ECB-bestuurders hebben gezegd dat de centrale bank niet het banktoezicht moet overnemen voordat bankbalansen zijn opgeschoond voor zogeheten slechte leningen. Dat zijn uitstaande kredieten die waarschijnlijk niet worden afgelost. Ook drong de ECB er herhaaldelijk bij nationale overheden op aan om geld opzij te zetten zodat banken met tekorten geholpen kunnen worden als ze zelf geen kapitaal aan kunnen trekken.

"Wat op zijn minst beschikbaar moet zijn voor banken is Europese steun in de vorm van leningen van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM)'', zegt Coeure. "We hebben in Spanje gezien dat het werkt.'' Coeure benadrukte wel dat een ESM-lening pas verstrekt kan worden als alle betrokkenen, dus ook aandeelhouders, hebben bijgedragen aan het overeind houden van een bank.

 

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore