Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Loppersum wordt epicentrum voor 5G in ons land

Beeld © ANP

Het Groningse Loppersum is nu bekend van alle aardbevingen, maar moet straks het 5G-epicentrum van Nederland zijn.

KPN, TNO, Huawei en Ericsson zetten dinsdag hun handtekening onder het contract om in Loppersum een grote test met 5G te houden.

5G is de nieuwe generatie mobiel internet, die weer een stuk sneller is dan 4G. Loppersum ligt in Noord-Groningen en kwam de laatste tijd vooral in het nieuws door de aardbevingen als gevolg van gasboringen. De proef moet bedrijven die zich met 5G gaan bezighouden naar het noordelijke puntje van Nederland lokken.

Zo snel is 5G
5G richt zich met name op het verminderen van de vertraging in de mobiele verbinding. Het nieuwe netwerk zou een zogenoemde latency van één milliseconde krijgen, waar het huidige 4G er vaak nog tientallen milliseconden over doet om met een server te praten. Bovendien zou de snelheid honderd keer hoger liggen dan bij 4G. 

Zelfrijdende tractors
Volgens Gjalt Loots van TNO is een sneller 5G-netwerk enorm belangrijk voor technologische ontwikkelingen. "In de toekomst zullen veel meer apparaten aangesloten zijn op internet. Denk aan zelfrijdende auto's of landbouwtractors, mar ook aan de wasmachine- en droger thuis", aldus Loots tegenover RTV Noord. Inwoners van Loppersum krijgen helaas geen toegang tot het 5G-testnetwerk. 

2022
Eerder zeiden Europese telecomproviders nog voor 2022 geen 5G-netwerk te verwachten.

 

Bron: Bright.nl / Daniël Verlaan