Geld en Werk

Nieuwe doorbraak: computer verslaat mens nu ook bij potje Go

28 januari 2016 11:52 Aangepast: 03 augustus 2017 16:00

Schaakgrootmeesters moesten jaren geleden al hun meerdere erkennen in Deep Blue, de door IBM ontworpen schaakcomputer. Nu gaan ook Go-grootmeesters voor de bijl tegen de computer.

Nog niet zolang geleden dachten experts dat het zeker nog wel tien jaar zou duren voor het zou lukken om een Go-grootmeester met behulp van kunstmatige intelligentie te verslaan. Dat had alles te maken met de complexiteit van het spel: een gemiddeld potje Go van 150 zetten kan tot meer uitkomsten op het bord leiden (10 tot de macht 170) dan er atomen in het universum zijn.

Dat maakt Go voor computers een stuk ingewikkelder dan bijvoorbeeld schaken. Terwijl Deep Blue in 1997 Gary Kasparov versloeg met brute force is dat bij Go onmogelijk. Daarvoor zijn simpelweg te veel mogelijkheden.

Maar de ontwikkelingen gaan soms sneller dan gedacht: donderdag maakte het wetenschappelijk tijdschrift Nature bekend dat een door Google ontwikkeld kunstmatige intelligentieprogramma de Europees kampioen Go heeft verslagen. Het programma, AlphaGo geheten, won maar liefst vijf potjes op rij van grootmeester Fan Hui.

Nieuwe​ moves
De onderzoekers van Google’s AI-bedrijf DeepMind trainden het programma met 30 miljoen zetten van professionele Go-spelers. Om het programma beter te maken dan de beste menselijke Go-spelers lieten de programmeurs AlphaGo tegen zichzelf spelen. Zo ontwikkelde het programma nieuwe moves die het kon inzetten tegen Fan Hui.

In maart zal AlphaGo het opnemen tegen Lee Sedol, volgens Demis Hassabis van DeepMind de ‘Roger Federer van de Go-wereld’. “We hebben er alle vertrouwen in”, verklaart Hassabis tegenover Nature.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore