Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Topverzamelaar eist 9 ton van kunstenaar

De omstreden kunstverzamelaar Bert Kreuk vecht een conflict uit met de Vietnamees-Deense kunstenaar Danh Vo. De zakenman heeft bijna 900.000 euro van de kunstenaar geëist, omdat hij een kunstwerk niet leverde. Dat bevestigt Vo’s advocate tegenover RTL Nieuws.

Kreuk (50) is een Nederlandse ondernemer, die een succesvol bedrijf opbouwde dat levert aan de luchtvaartindustrie. Ook als kunstverzamelaar timmerde hij afgelopen jaren flink aan de weg. Vorig jaar werd zijn reputatie versterkt doordat Kreuk als gastcurator een tentoonstelling organiseerde in het gerenommeerde Haags Gemeentemuseum. Die tentoonstelling verschafte zijn collectie museale status.

Schadevergoeding
Als gevolg van de Haagse expositie blijkt de kunstverzamelaar nu echter in aanvaring te zijn geraakt met kunstenaar Danh Vo. Volgens Kreuk zou deze lieveling van de moderne-kunstwereld een belangrijk kunstwerk leveren voor de Haagse expositie.

Kreuk zou het werk naar eigen zeggen ook kopen, voor 350.000 dollar. Omdat Vo de afspraken niet nakwam, zegt de verzamelaar imagoschade te hebben geleden, en winst te zijn misgelopen. Kreuk heeft Vo voor de rechter gesleept, waar hij een schadevergoeding van 898.000 euro eiste.

Volgens Vo’s advocate Bindu de Knock bestaan bij de rechter op enkele punten nog vragen over de kwestie. “Daarom zal er een getuigenverhoor voor de rechter plaatsvinden. Deze zaak kan nog wel enige tijd lopen.” Dat Vo de kwestie beëindigt door het kunstwerk alsnog te maken, lijkt onwaarschijnlijk. “Dat zou inderdaad een de simpele oplossing zijn, maar dat wil hij niet”, aldus Kreuk’s advocate, Thilly Broere-Blokland.

Handelswaar
Het is niet de eerste keer dat Kreuk zichzelf in de kijker zet als collectioneur, die zijn kunst ook ziet als handelswaar. Eind vorig jaar raakte hij in opspraak, nadat bleek dat hij een deel van zijn verzameling vlak na de Haagse expositie verkocht via het internationale veilinghuis Sotheby’s. Kreuk werd in de pers en op internet verweten dat hij het museum had gebruikt om zijn kunst vlak voor de verkoop op te waarderen.

Dat de rechtszaak tegen Vo Kreuk opnieuw imagoschade kan opleveren, weerhield  hem er niet van de kunstenaar voor de rechter te slepen. “Mijn cliënt heeft iets besteld en dat wil hij ook geleverd krijgen”, aldus zijn advocate. 

De 39-jarige Vietnamees-Deense kunstenaar Vo werd onder meer bekend met Alphabet, een serie goud-geschilderde kartonnen dozen, waarin letters en tekens zijn uitgespaard. Afgelopen jaren steeg zijn ster in de moderne kunstwereld snel, dankzij tentoonstellingen in New York en Yokohama. Eind 2012 kende de Guggenheim Foundation hem de prestigieuze Hugo Boss Prize toe.

 

Lees meer over de opschudding rond Kreuk’s uitverkoop bij Sotheby’s:

'Kunstenaar begrijpt dat ik collectie evalueer'

Bert Kreuk van Gemeentemuseum naar Sotheby’s

Business as usual

Een drukke business; Bert Kreuk-collectie in het Gemeentemuseum, Den Haag