Geld en Werk

Bonden willen niet praten, KLM gaat naar de rechter

02 november 2016 16:34 Aangepast: 29 juli 2017 22:00
Beeld © ANP

KLM stapt naar de rechter. Het bedrijf wil afdwingen dat de vakbonden voor cabinepersoneel geen actie meer voeren en weer in overleg gaan met de luchtvaartmaatschappij. FNV Cabine en VNC weigeren dat en kondigden voor morgen wederom nieuwe acties aan.

Het cabinepersoneel voert actie omdat KLM het aantal leidinggevenden op intercontinentale vluchten in wil krimpen. In plaats van twee, wil de blauwe luchtvaartmaatschappij voortaan nog maar één leidinggevende inzetten. Daar zijn de stewards en stewardessen het niet mee eens.

Gisteren riep KLM de vakbonden al op om in gesprek te blijven, maar FNV laat weten niet in te gaan op deze oproep. Een gang naar de rechter moet soelaas bieden. Het bedrijf hoopt dat deze uiteindelijk besluit dat de vakbonden wel verplicht zijn om overleg te voeren, zegt personeelsdirecteur Aart Slagt van KLM.

De één zit evenwichtig akkoord, de ander zoethoudertjes

FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha ziet op dit moment geen heil in een bespreking, zegt hij. "Het is wat de KLM betreft een eenzijdig overleg; de overlegpartners moeten al bij voorbaat tekenen voor de wensenlijst van deze directie. We moeten ons voor het gesprek al committeren aan verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. En KLM weet dat je zo geen overleg voert met elkaar", zegt hij. 

Slagt ziet daarentegen opties voor een 'evenwichtig akkoord'. In ruil voor minder leidinggevenden aan boord, biedt KLM een verbeterde winstdelingsregeling aan en belooft het meer werkgelegenheid. FNV noemt dat 'zoethoudertjes'. "Het gaat er ons om dat we kunnen overleggen met de KLM, zonder enkele voorwaarden."

En de oplossing?

Boufangacha zegt dat er een simpele oplossing is: pas als KLM de bezuiniging niet meer als voldongen feit ziet en wil praten over de invoering van de maatregel, wil hij weer om tafel. 

"Niet praten gaat helemaal niets opleveren", zegt Slagt. Daarnaast heeft KLM weinig keuze, benadrukt hij. "We zijn één van de laatste vliegtuigmaatschappijen die met twee leidinggevenden aan boord van onze intercontinentale vluchten vliegen. Het personeelslid wordt niet van boord gehaald maar juist ingezet in de service voor onze passagiers."

Aardig dossier met cao-conflicten

De luchtvaartmaatschappij heeft inmiddels een aardig dossier opgebouwd met cao-conflicten: zo lag het eerder ook al in de clinch met het grondpersoneel en de piloten. De bestuurder benadrukt dat al deze zaken los van elkaar staan.

"KLM is volop in verandering. Met onze piloten hebben we een prachtig cao-akkoord gesloten met grote productiviteitsstijging daarin. De zomer was lastig met het grondpersoneel, maar ook daar zijn we prima uitgekomen. Alle doelgroepen binnen KLM moeten bijdragen aan de veranderingen. De concurrentie is moordend", verklaart hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore