Europese bankenunie

Draghi: banken kunnen falen bij stresstest

23 oktober 2013 21:09 Aangepast: 06 september 2015 13:11


De Europese Centrale Bank (ECB) zal niet aarzelen om banken te laten zakken voor de stresstest waaraan zij binnenkort worden onderworpen. Dat zei ECB-president Mario Draghi woensdag tegen Bloomberg Television in een toelichting op de bekendmaking dat de ECB 124 grote Europese banken onder de loep gaat nemen om hun financiële kracht te bepalen.

Volgens Draghi zullen sommige banken moeten falen bij de stresstest om de geloofwaardigheid van het onderzoek te bewijzen. ,,Als ze moeten zakken, dan zullen ze zakken. Daar bestaat geen twijfel over'', aldus de ECB-president. De ECB start zijn onderzoek in november en verwacht de operatie in oktober volgend jaar af te ronden, voordat de centrale bank het toezicht op de grote banken overneemt. Er worden ook diverse Nederlandse banken onderzocht. Uit het onderzoek moet blijken welke banken extra kapitaal nodig hebben om hun toekomst te verzekeren.

Draghi zei dat het uiteindelijke doel van de test is om het vertrouwen van de private sector in de banken en hun financiële posities te herstellen of te versterken. De ECB-president gaf aan dat hij er zeker van is dat Europese overheden klaar zullen staan om eventuele kapitaaltekorten bij banken die door de test aan het licht komen op te vullen.

ECB-bestuurslid Jörg Asmussen stelde eerder deze maand dat de stresstest van de ECB de ,,derde en laatste kans'' is om het vertrouwen in de Europese bankensector te herstellen. Volgens Asmussen hebben twee eerdere stresstesten van de Europese bankenautoriteit EBA niet het gewenste resultaat gehad.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore