Geld en Werk

Met deze verf heb je geen airco meer nodig

30 augustus 2015 13:18 Aangepast: 06 september 2015 16:45
Beeld © Getty

De airconditioning kan voortaan een standje lager. Chromaflo uit de VS heeft pigment uitgevonden dat zonlicht reflecteert.

Iedereen weet dat het op een warme dag in een zwarte auto veel warmer is dan in auto's met een andere kleur. Niet voor niets hebben veel huizen in zuidelijke landen lichte kleuren. Donkere kleuren nemen immers warmte op, terwijl lichte kleuren zonlicht juist reflecteren. 

De pigmenten van het Amerikaanse bedrijf Chromaflo reflecteren zonlicht, en kunnen in alle kleuren worden gemengd. Daardoor kan nu ook de opwarming van bijvoorbeeld auto's en gebouwen met een donkere kleur worden voorkomen. Dat is niet alleen prettiger, maar omdat de airco minder hard hoeft te loeien scheelt het ook geld. 

Infrarood
De pigmenten die Chromaflo produceert reflecteren infrarood licht zoveel mogelijk. 

Chromaflo is niet de enige die met verf probeert aan energiebesparing te doen. Zo heeft ons eigen AkzoNobel verf voor buitenmuren ontwikkeld die infrarood licht weerkaatst. In een laboratorium in het VK probeert AkzoNobel de mate waarin zonlicht wordt weerkaatst verder te verhogen.

Nu kan met de verf van Akzo een energiebesparing van 10 procent voor een gebouw met 15 verdiepingen worden behaald. Voor een bungalow is dat zelfs 15 procent, zo heeft het Singaporese onderzoeksbureau Building System and Diagnostics uitgezocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore