Geld en Werk

Deze Nederlander maakt je 50 eurobriefje weer veilig

03 april 2017 18:02 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ECB

De Nederlander Ton Roos heeft er als directeur bankbiljetten bij de Europese Centrale Bank met zijn team jarenlang aan gewerkt. Het vernieuwde briefje van 50 euro, dat je vanaf morgen uit de geldautomaat kan trekken.

Het is nodig, want het 50 eurobiljet is het populairst bij vervalsers. Roos: "Het is een voortdurende strijd met valsemunters, die we altijd willen winnen."

Is het met dit nieuwe briefje van 50 afgelopen met al die vervalsingen?
De geschiedenis leert dat het altijd voorlopig is. De technologie gaat vooruit, en na een tijdje weten vervalsers weer in de buurt te komen. Dan weten wij bij de ECB dat we aan de slag moeten om iets nieuws te bedenken. Voor het echt een probleem wordt, komen wij al met een verbeterd bankbiljet uit. Dat moet ook wel, want het duurt even voor we een nieuw biljet hebben ontwikkeld.

Hoe doe je dat dan, een nieuw eurobiljet bedenken?
Met dit 50 euro biljet zijn we twee tot drie jaar bezig geweest. Het drukken van 9 miljard nieuwe bankbiljetten doe je niet zomaar. Er zijn meerdere drukkerijen in Europa mee bezig. Die moeten allemaal dezelfde kwaliteit kunnen drukken, zodat er geen onderscheid is tussen een briefje uit Duitsland of uit Frankrijk. En we moeten alle echtheidskenmerken uitgebreid testen. Wat kunnen vervalsers niet, of heel moeilijk namaken? Moeten bepaalde kleuren anders? Kan alles wel met de beschikbare technologie die we hebben? Werken al die nieuwe kenmerken op een briefje? In de pilot fase laten we 20 miljoen biljetten drukken. Die controleren we steekproefsgewijs.

In de toekomst is dat misschien helemaal niet meer nodig, het vernieuwen van bankbiljetten. We betalen vaker digitaal, in winkels wordt er vaak gepind. Is er wel toekomst voor contant geld?
Voorlopig is er wel toekomst denken wij. We hebben kort geleden onderzoek gedaan hoe huishoudens in Europa betalen. Het merendeel van de betalingen die gedaan worden in winkels, gebeurt nog steeds met contant geld. Natuurlijk, er zijn van land tot land verschillen. In Nederland betalen we minder contant, in andere landen juist veel meer. Maar tot nu toe hebben mensen contant geld nog nodig.

Wat vindt u zelf het mooiste biljet?
Ik vind zelf de 20 euro het mooiste biljet. Dat komt door de kleurstelling, ik vind de blauwtinten erg mooi. Het was ook het eerste biljet met een raampje als echtheidskenmerk erin. Wanneer het biljet tegen het licht wordt gehouden, wordt het raampje doorzichtig en toont het een portret van de mythologische figuur Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is. Dat raampje zit rechtsboven, en als je het biljet schuin houdt zie je er verschillende beelden in. Dat was toch bijzonder, een technologische innovatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van