Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Europeanen stoppen massaal cash in een oude sok

Een stapeltje in de kluis, een doosje op zolder of in een oude sok. Hoe dan ook: we hebben weer ouderwets cash in huis. Vooral briefjes van 500 euro zijn populair 'voor thuis', zo blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank.

Bij elkaar hadden we vorig jaar 1,08 biljoen aan contant geld liggen in de eurozone, schrijft Reuters; bewaard in huis of in kluizen. De hoeveelheid cash die in omloop is, is daarmee twee keer zo hoog als tien jaar geleden. Alleen al afgelopen jaar nam onze cashvoorraad met 8 procent toe. Er werd ook meer geld gedrukt in de eurozone, maar stukken minder dan die 8 procent.

Geen vertrouwen banken
De cijfers van de ECB laten zien dat het niet alleen mensen in financieel zwakkere landen zijn, zoals Griekenland en Cyprus, die geld oppotten. Het komt voort uit een gebrek aan vertrouwen in het bankensysteem en zorgen bij mensen hoe ze rendement kunnen halen uit hun spaargeld. 

Opvallend is dat 300 miljard euro van het opgepotte spaargeld bewaard wordt in briefjes van 500 euro. Dat briefje staat de laatste weken ter discussie omdat het (ook) door fraudeurs gebruikt zou worden. De ECB heeft aangegeven te overwegen om het biljet te schrappen, net als het Nederlandse kabinet. Dat zou kunnen betekenen dat het biljet uitgefaseerd wordt en spaarders hun briefjes (moeten) gaan uitgeven. 

Dit is een artikel van