Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Biljet van 500 euro verdwijnt, en dit is waarom

Of het briefje daadwerkelijk uit de handel wordt genomen, is maar de vraag Beeld © ANP

Het biljet van 500 euro gaat mogelijk in de ban. De EU-ministers van Financiën roepen de Europese Commissie op om te onderzoeken of het briefje afgeschaft kan worden. Ook komt er misschien een plafond voor contante betalingen.

Alhoewel het plan al eerder onderzocht werd, zijn er volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voldoende nieuwe redenen om het nogmaals te onderzoeken.

"We hebben daar eerder naar gekeken vanuit de bestrijding van drugscriminaliteit, maar toen waren deskundigen van mening dat er te weinig argumenten voor waren. Ook rondom terrorisme financiering komt toch het 500 euro-biljet vaak terug. Op het moment kijken we daar echt kritisch naar. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat er nu ook opnieuw naar kijken", vertelt hij tegen RTL Z.

Afschaffing is niet zeker
Of het briefje daadwerkelijk uit de handel wordt genomen, is maar de vraag. "Ik kan daar niet op vooruit lopen", zegt de minister. "De verschillen per land zijn groot. In Nederland neemt het gebruik van cashgeld sterk af, maar in andere landen, zoals Duitsland, wordt er nog veel waarde aan gehecht." 

De ECB zal volgens Dijsselbloem kijken naar de gevolgen voor de economie en deze opwegen tegen de mogelijke risico's van terrorismefinanciering. "Zij zullen ongetwijfeld ook luisteren naar wat ministers daarvan vinden, maar de bank kan uiteindelijk onafhankelijk een beslissing nemen."

Meer info in mei
Als landen dus negatief tegen de afschaffing staan, kan de ECB er alsnog besluiten om het biljet toch af te schaffen. "Maar goed: als de centrale bank wordt geadviseerd om het te doen, bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van terrorismefinanciering, dan zullen ze dat zeker zwaar laten wegen", zegt de minister op RTL Zj.

De bewindslieden, die vrijdag in Brussel overleggen onder leiding van tijdelijk EU-voorzitter Nederland, hopen voor mei van Brussel te horen wat de mogelijkheden zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore