Geld en Werk

De eurobiljetten in je zak staan bol van (suffe) symboliek

27 juni 2016 16:21 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Heb je weleens goed naar de eurobiljetten in je portemonnee gekeken? Waarschijnlijk zul je tot de conclusie komen dat je de meeste tekens niet thuis kunt brengen. Een korte handleiding eurosymboliek.

De plaatjes

De afbeeldingen op de biljetten springen uiteraard het meest in het oog. Op de voorkant van ieder biljet staat een ark of raam afgebeeld. Die moeten de 'geest van openheid en samenwerking in Europa' symboliseren. Op de achterkant van ieder biljet staat een brug. Die staan symbool voor 'de communicatie tussen de mensen in Europa en de rest van de wereld.'

En mocht je die bouwwerken denken te herkennen, dan heb je het sowieso mis. Alle bruggen, arken en ramen zijn gestileerde illustraties, die allerlei verschillende bouwstromingen voorstellen (bijvoorbeeld klassiek, gotisch of modern).

Waar is Malta?

Ook staat op ieder biljet een kaartje van Europa. Wie goed kijkt ziet op de meeste biljetten Malta en Cyprus er nog niet op staan. Bij de nieuwe biljetten uit de Europa-serie staan de eilandjes er wel op.

Verder staan er een hoop cijfertjes en letters op je bankbiljetten. Op de voorkant van het biljet, staat een heel lijstjes afkortingen. BCE, ECB, EZB, etc. Dat is redelijk eenvoudig thuis te brengen. Al deze afkortingen staan voor Europese Centrale Bank, in verschillende talen.

Ook staat op ieder biljet de handtekening van de baas van de ECB, op het moment dat het biljet in omloop is gebracht (Wim Duisenberg, Jean-Claude Trichet of Mario Draghi).

Waar komt mijn biljet vandaan?

Op de achterkant vind je, naast de brug en het kaartje, ook wat cijfers. Daar kun je nog best wel wat uit aflezen (als je er zin in hebt). Op de oude biljetten staat twee keer dezelfde code (horizontaal). Uit de eerste letter van die code kun je aflezen welke centrale bank opdracht heeft gegeven voor het drukken van het biljet.

De nieuwe biljetten kennen serienummers. Daaruit kun je juist aflezen waar een biljet daadwerkelijk is gedrukt, en niet wie hem besteld heeft. De eerste letter van de code verwijst naar  de drukkerij, de tweede zorgt er slechts voor dat er meer codes beschikbaar zijn. Staat er een P op je biljet? Dan is ‘ie in Haarlem gedrukt. Toch leuk om te weten.

Alle codes en wat ze betekenen kun je hier checken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van