Werk

Door zijn autisme is Richard een aanwinst voor de politie: 'Ik heb oog voor detail'

23 augustus 2017 08:10 Aangepast: 13 november 2017 15:14
Beeld © Politie-eenheid Den Haag

Vier camerabeeldspecialisten met autisme kijken elke dag urenlang naar videobeelden voor de politie. Door hun concentratie en scherpheid hebben ze al verschillende voertuigen en verdachten opgespoord.

Om 08.15 uur loopt Richard van den Berg (33) het pand van politie-eenheid Den Haag binnen. Op de eerste verdieping zit zijn kantoor. Rechercheurs verderop op de gang hebben flexplekken. Richard niet, hij heeft een vast bureau. Hij pakt een kop koffie en start zijn computer op. "Vandaag bekijk ik de beelden van een tankstation. Ik ben op zoek naar twee voertuigen."

Richard is een van de vier camerabeeldspecialisten met autisme die sinds maart bij de politie werken. Het team is succesvol. De vier specialisten hebben in grote politieonderzoeken al een aantal verdachte personen en gezocht bewijs gevonden.

Urenlang naar een scherm staren

Door hun autisme kunnen de specialisten uren naar een scherm staren en geconcentreerd blijven. Het is de perfecte baan voor Richard. "Hiervoor werkte ik als vakkenvuller in een winkel en deed ik temperatuurmetingen bij een technisch laboratorium. Maar bij de politie zit ik op mijn plek."

Het idee om mensen met autisme in te huren komt van recherchekundige Jory de Groot. In haar vrije tijd begeleidt ze mensen met autisme op reis. "Tijdens een van die reizen vertelde iemand me dat mensen met autisme in het buitenland worden ingezet om camerabeelden te bekijken. Bij ons op de afdeling moesten nog 1700 uur aan beelden bekeken worden. Ik zag potentie."

Werken met autisme

In Nederland hebben 190.000 mensen autisme. Zij hebben moeite om informatie te filteren en vinden het lastig hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Maar in een omgeving met weinig prikkels en zoveel mogelijk voorspelbaarheid zijn het uitstekende werknemers. Mensen met autisme kunnen geconcentreerd werken en hebben oog voor detail. Ze zijn goed in ondersteunende processen als data verwerken, rubriceren en rapporteren.
Bron: uitzendbureau AutiTalent.

Kantoor zonder prikkels

Via detacheringsbureau AutiTalent, dat gespecialiseerd is in passend werk voor mensen met autisme, werden vier specialisten geselecteerd. Op het politiebureau moesten er wel wat aanpassingen worden gedaan. Jory: "We hebben een kamer vrijgemaakt met vier vaste werkplekken in een omgeving zonder prikkels." Er staat dus geen radio.

Ook heeft elke computer twee beeldschermen. "Op één scherm kunnen ze de beelden bekijken, op de ander noteren wat ze gezien hebben." Voor Richard werkt dit perfect. "De werkomgeving is stabiel en de begeleiding goed. Jory begrijpt goed wat autisme inhoudt en herkent het als ik overprikkeld raak."

Oog voor detail

Mensen met autisme zijn goed in deze functie. Ze kunnen zich lang concentreren en hebben oog voor details die cruciaal in een onderzoek kunnen zijn. Richard: "Ik kan urenlang met dezelfde focus kijken. Als er veel gebeurt op het scherm heb ik iets meer pauze nodig. Soms is het ook even doorzetten, zoals laatst toen ik de camerabeelden van een winkelpand bekeek die op de straat gericht stond. Urenlang was het meest interessante een blaadje dat bewoog."

Richard wilde vroeger bij de politie werken. "Maar toen ik een bril kreeg en later autisme werd vastgesteld, heb ik dat idee laten varen." Nu voelt hij zich volledig onderdeel van het team. "Bij een onderzoek wordt er nagedacht hoe ze ons in kunnen zetten. Ik vind het bijzonder dat ik een bijdrage lever aan het opsporen van criminelen."

Na zes maanden komt er een evaluatie van het team. "Ik hoop dat mijn contract verlengd wordt, hier wil ik graag blijven werken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`