Economie

'Vriendelijke aanmaning werkt beter dan boze brief'

28 oktober 2013 15:53 Aangepast: 06 september 2015 13:12
Per jaar worden 8000 hun huis uit gezet door deurwaarders.

In crisistijd zijn er steeds meer Nederlanders die hun rekeningen niet kunnen betalen. En dan moeten incassobureaus en deurwaarders achter het geld aan. Maar, zo blijkt nu, een aardige benadering werkt daarin veel beter dan een bedreigende brief.

Volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en deurwaarderskantoor Incassade gaan wanbetalers dan sneller over tot actie.

Waar veel wanbetalers na het ontvangen van een dreigende brief de kop in het zand steken, voegen de deurwaarders van Incassade tegenwoordig een ansichtkaartje toe aan de brief. Met daarop simpele vragen, als: “wilt u ook niet van uw schulden af?” Het telefoonnummer van het deurwaarderskantoor is bijgevoegd, en moet het laagdrempeliger maken om in actie te komen. Volgens de onderzoekers motiveert dit wanbetalers om in actie te komen.

In sommige gevallen levert de motiverende brief zelfs een kwart meer reacties op. “Dit is een belangrijke uitkomst voor de deurwaarders- en incassobranche, aangezien de mate van respons zeer bepalend is voor het incassoresultaat,” aldus Paul Otter, directeur bij Incassade.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`