Schikking Liborfraude Rabobank

Rabobank schikt Libor-schandaal voor 774 miljoen

29 oktober 2013 13:29 Aangepast: 06 september 2015 13:13

Rabobank heeft voor moedwillige manipulatie met de toonaangevende Liborrente een schikking getroffen voor 774 miljoen euro. Lees verder voor de hele schikking.

De schikkingen zijn getroffen met Britse, Amerikaanse en Japanse toezichthouders, De Nederlandsche Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie. De straf werd opgelegd omdat handelaren van Rabobank met collega's van andere internationale banken hebben samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren.

Er waren bij Rabobank 30 handelaren betrokken bij de manipulatie van de rentetarieven. Naast de Libor (London interbank offered rate, de rente die Londense banken aan elkaar berekenen) gaat het om de Europese tegenhanger, Euribor. De Britse toezichthouder verwijt Rabobank dat de signalen van de interne accountantsdienst heeft veronachtzaamd. De controlemechanismen waren niet op orde. De Rabo moet de Britse boete voor 11 november overmaken.

Van de totale boete gaat 70 miljoen euro naar het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). Rabobank betaalt verder 105 miljoen pond aan Britse toezichthouders en 800 miljoen dollar aan toezichthouders in de Verenigde Staten. Er gaat geen geld naar DNB. De boetes vormen volgens Rabo geen bedreiging voor de financiële stabiliteit van de bank.

Uit onderzoek is gebleken dat 30 medewerkers van Rabobank ,,op enige wijze" betrokken zijn geweest bij ontoelaatbaar gedrag, aldus Rabo. Sommigen hebben tussen 2005 en 2010 getracht rentetarieven te beïnvloeden, anderen waren op de hoogte of hadden dat moeten zijn. De bestuurders en commissarissen betreuren de misstanden, maar benadrukken ook dat bestuurders en hooggeplaatste managers er niet bij betrokken waren en er ook niet van wisten.

Rabobank heeft de medewerkers die direct betrokken waren bij de misstanden ontslagen. Andere kregen waarschuwingen en boetes of werden managementtaken ontnomen. Bonussen over de periode 2009 tot en met 2012, ter waarde van 4,2 miljoen euro, zijn geheel of gedeeltelijk teruggevorderd. De bank heeft naar eigen zeggen verder zijn risicobeleid aangepakt en maatregelen genomen om de bedrijfscultuur te verbeteren.

Eerder kregen Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al boetes vanwege het Liborschandaal. Met 1,5 miljard dollar viel alleen de boete voor UBS hoger uit dan die voor Rabobank. Volgens de Britse toezichthouder FCA gingen de manipulaties bij Rabobank dan ook verder dan die bij veel andere banken. De toezichthouder verwijt Rabo bovendien tot eind 2012 geen passende maatregelen te hebben genomen, terwijl de bank al in maart 2011 liet weten de situatie in de hand te hebben. Omdat Rabo met het onderzoek meewerkte viel de Britse boete wel 30 procent lager uit dan anders het geval was geweest. Het onderzoek strekte zich uit tot in Japan. Daar kreeg Rabo geen boete opgelegd, maar moet de bank zijn manier van werken wel drastisch aanpassen.

De schikking die Rabobank heeft moeten treffen is hoger dan die van andere banken. Dat is om vier redenen: de lange periode waarin werd gesjoemeld, de grote groep traders van Rabo die er bij waren betrokken, er was veel onderlinge communicatie bij Rabobank over de fraude en Rabobank had zijn systemen niet op orde.

Eerder werd ervan uitgegaan dat Rabobank voor zo'n 700 miljoen euro zou schikken. RTL Z-verslaggever Sjoerd den Daas gaf al aan dat dat een heel hoog bedrag zou zijn voor Rabobank. De schikking blijkt nu om een nóg hoger bedrag te gaan.

Verslaggever Bart Reijnen stelde dat de imagoschade door de fraude nóg erger is dan het bedrag waarvoor nu moet worden geschikt.

Waarover gaat de Liborfraude?

Lees hier de hele schikking: Summary of reasons

En hier het hele onderzoek

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore