Geld en Werk

Miljoenenhuizen populair: meer verkocht dan voor de crisis

23 augustus 2017 06:12 Aangepast: 13 november 2017 15:07

Er worden meer miljoenenhuizen verkocht. Het gaat zelfs zo goed, dat de markt voor huizen van 1 miljoen euro of meer, het beter doet dan voor de crisis.

Over heel 2016 zijn er ruim 1380 huizen verkocht die 1 miljoen euro of meer kosten. In 2007 werden er 1346 huizen van minstens een miljoen verkocht.

Huizen met een vraagprijs boven de 2 miljoen euro doen het ook goed, daarvan zijn er vorig jaar 175 verkocht. Ook dat is flink meer dan in topjaar 2007. Dat blijkt uit cijfers die RTL Z bij makelaarsvereniging NVM heeft opgevraagd.

Thumbnail

"Het blijft een bijzondere markt: er is maar relatief een kleine groep die in deze markt van miljoenenhuizen kan investeren", zegt Roeland Kimman van de NVM. "Maar we zien dat het vertrouwen toeneemt nu de economie weer beter draait. Mensen krijgen weer bonussen, ze hebben meer geld beschikbaar en durven de stap weer te maken."

Minder onderhandelen

Vooral Amsterdam, Wassenaar en Den Haag zijn populair bij kopers van miljoenenhuizen, maar ook Blaricum en Laren. En dat blijft nog wel even zo, want ook voor dit jaar worden weer goede cijfers verwacht. Alleen al tot augustus zijn er bijna 1000 huizen van meer dan een miljoen verkocht. Als de verkopen dit jaar zo doorzetten, dan worden er dit jaar zelfs ruim 1500 huizen verkocht van 1 miljoen euro of meer.

Bovendien staan miljoenenpanden ook weer korter te koop, is de markt krapper geworden en wordt er minder over de prijs onderhandeld. Nu gaan die onderhandelingen gemiddeld nog over 3 procent van de vraagprijs, in de crisis ging er gemiddeld nog zo'n 10 tot 13 procent van de prijs af. 

Thumbnail

Ruime markt

Nu is de markt voor miljoenenhuizen natuurlijk niet helemaal te vergelijken met normale woningen op de koopmarkt. Die huizen staan gemiddeld veel korter te koop, zo'n 2 maanden ten opzichte van 3 maanden voor een miljoenenpand.

Ook is het aanbod daar veel krapper. Een koper van een miljoenenhuis heeft nog altijd keuze uit zo'n 20 te koop staande woningen. Kimman: "De markt is nog altijd ruim te noemen, maar de vraag stijgt ook in dit segment."

Er staan nu ruim 2800 huizen te koop met een vraagprijs van 1 miljoen euro of meer. Huizen van 2 miljoen of meer zijn schaarser. Daarvan staan er 452 te koop. 

Meer op rtlz.nl: Drones,stylisten en champagne: zo verkoop je een miljoenenhuis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van