Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deliveroo vervangt alle koeriers in loondienst door zzp'ers

Beeld © AFP

In navolging van een proef in Zuid-Holland gaat maaltijdbezorger Deliveroo alle koeriers in Nederland die in loondienst zijn, vervangen door zelfstandigen. Dat is beter voor het bedrijf én de bezorgers, zegt Philip Padberg, directeur Nederland.

Op deze manier houden bezorgers, riders genoemd, meer over aan het eind van de streep en kunnen ze bovendien zelf bepalen wanneer ze werken, zegt hij in het FD. Vanaf vandaag worden de mensen in loondienst geleidelijk vervangen.

In mei werd in Zuid-Holland een proef gedaan met enkel zzp'ers. In een nieuw model kregen zij niet meer per uur betaald, maar per rit. Werken in piektijden loont, maar vakantiegeld, pensioengeld en verzekeringen zijn verleden tijd.

'Asociaal'

Destijds zei Padberg tegen RTL Z dat de omslag voortkomt uit vraag van het personeel: bijna één op de drie werknemers zou toe zijn aan meer flexibiliteit. Op de opmerking dat twee derde daar dus geen behoefte aan heeft, verwierp hij dat ook de markt vraagt om meer flexibiliteit en vrijheid.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemde deze constructie bij UberEats eerder al asociaal en twitterde: "Minderjarigen onverzekerd door de stad laten fietsen voor jouw winst #asociaal."

Kritiek

Vakbond CNV is niet blij met de stap van Deliveroo. "Dit is weer precies zo'n voorbeeld van wat we niet moeten willen'', stelt voorzitter Maurice Limmen, die vindt dat de bezorgers de dupe zijn. 

"Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen op te bouwen. Het is een triest verdienmodel.'' Limmen roept een nieuw te vormen kabinet op 'dit soort uitwassen van de platformeconomie op te sporen en de kop in te drukken'.

In Duitsland en Groot-Brittannië werkt Deliveroo al langer met dit model. Met name in Groot-Brittannië groeit de kritiek. Zo zouden managers van Deliveroo een speciaal vocabulaire moeten gebruiken om elke verwijzing naar 'werknemer' of 'dienstverband' te vermijden.