Geld en Werk

Werkloosheid daalt steeds sneller, vooral bij 45-plussers

15 september 2016 08:25 Aangepast: 30 juli 2017 09:30
Beeld © iStock

Steeds minder Nederlanders zitten zonder werk. Dat komt mede doordat minder mensen hun baan kwijtraken. Zo vlak voor de verkiezingen is dit goed nieuws voor het kabinet. De werkloosheid ligt nu op het laagste niveau sinds augustus 2012.

In augustus daalde de werkloosheid in vergelijking met een maand eerder met 6,4 procent van 517.000 tot 484.000. Het werkloosheidspercentage nam daardoor af van 6 procent tot 5,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

Nadat eerder de werkloosheid onder jongeren en werknemers tussen 25 en 45 jaar al was gedaald, zijn het nu vooral 45-plussers die minder zonder werk zitten.

20 procent minder werklozen dan begin dit jaar

De werkloosheid daalt vooral de laatste tijd snel. Begin dit jaar waren er nog meer dan 600.000 werklozen. Dat zijn er nu maar liefst 20 procent minder.

De werkloosheid daalt vrijwel onafgebroken sinds februari 2014, toen een piek van 7,9 procent werd bereikt. De arbeidsmarkt is echter nog ver verwijderd van het niveau van acht jaar geleden. In augustus 2008 werd met 3,6 procent de laagste werkloosheid van de afgelopen jaren gemeten.

Vooral minder 45-plussers werkloos

In de afgelopen maanden was de daling van de werkloosheid onder 45-plussers goed voor meer dan de helft van de totale afname. Die positieve ontwikkeling volgt op een periode van twee jaar waarin de werkloosheid onder 45-plussers vrijwel ongewijzigd bleef.

Er worden veel minder werkloosheidsuitkeringen aangevraagd: een daling met 14,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Er zijn nu 8,4 miljoen Nederlanders aan het werk. Dat zijn er 108.000 meer dan een half jaar geleden.

Hier en daar al krapte op arbeidsmarkt

Er is altijd een bepaald percentage van de werknemers werkloos, bijvoorbeeld omdat ze tussen twee banen inzitten. Die zogeheten frictiewerkloosheid lag de afgelopen 10 tot 15 jaar rond de 5 procent, ''daar zitten we nu nog wat boven'', geeft hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS aan.  

Hij zegt wel dat het de goede kant op gaat, voor de crisis bereikte de werkloosheid even een dieptepunt van 3,6 procent, maar toen was de arbeidsmarkt wel heel krap, aldus Van Mulligen.

Krapte op de markt ziet hij in de meeste sectoren nog niet. Wél is in de ICT het aantal vacatures hoog en ook breder zijn er volgens hem bedrijven die zeggen in hun bedrijfsvoering te worden belemmerd doordat ze niet genoeg gekwalificeerd personeel kunnen krijgen. Maar het aantal langdurig werklozen ligt nu nog hoger dan voor de crisis. Dat is vooral het geval bij werklozen van boven de 55 jaar. Van hen zit meer dan 70 procent meer dan een jaar zonder werk.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore