Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Economie groeit veel harder dan gedacht

De groei van onze economie was afgelopen jaar verrassend hoog en ook voor dit jaar denkt De Nederlandsche Bank (DNB) dat we het beter doen dan waarop eerder was gerekend. We staan er daarmee een stuk beter voor dan voor de crisis.

Dat blijkt uit de Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten van DNB. We zien onze inkomens stijgen en daardoor groeit het vertrouwen van consumenten. Nederlanders geven dan ook meer uit en we gaan vaker op huizenjacht. Dat stuwt de groei.

Afgelopen jaar ging het vooral in de tweede jaarhelft prima. Daardoor groeide onze economie over geheel 2016 met 2,1 procent. Dat is aanzienlijk beter dan de 1,5 procent waar in juni nog vanuit werd gegaan.

2017

Ook voor 2017 ziet het er goed uit. De economische groei komt naar verwachting uit op maar liefst 2,3 procent, terwijl eerder nog werd gerekend op een groei van 1,9 procent. Volgend jaar neemt de economie wat gas terug en zullen we naar verwachting uitkomen op een groei van 1,7 procent. Dat is wel wat minder dan de 2 procent waar DNB eerder van uit ging.

De Nederlandse economie doet het een stuk beter dan die in het eurogebied als geheel.

Arbeidsmarkt

Ook op de arbeidsmarkt gaat het beter dan DNB verwachtte. De werkgelegenheid neemt met dit jaar 1,3 procent toe en volgend jaar met 1 procent, denkt DNB. Dat is sneller dan dat het aantal Nederlanders dat werk zoekt toeneemt. Dat betekent dat de werkloosheid daalt. Gerekend wordt op een daling tot 472.000 mensen volgend jaar, oftewel 5,3 procent van de beroepsbevolking.

De aantrekkende arbeidsmarkt blijkt ook uit het feit dat in 2016 voor het eerst in lange tijd de werkloosheid onder ouderen en langdurig werklozen afneemt.

Het aantal vacatures blijft toenemen. Eind 2003 waren er zeven keer zoveel werklozen als er vacatures waren, nu is dat nog maar drie keer zo veel.

Lonen stijgen in zelfde tempo als voor de crisis

De verbeterde situatie op de arbeidsmarkt komt ook tot uiting in de sterkere stijging van de lonen. Tussen 2010 en 2015 stegen de lonen gemiddeld met niet meer dan 1,3 procent per jaar. Maar nu stijgen de lonen weer sneller. Dat komt ook door de hogere inflatie en de productiviteitsgroei. Afgelopen jaar stegen de lonen met 1,7 procent. Vooral in de bouw wordt er meer verdiend: maar liefst 3 procent.

In 2017 zullen de lonen met gemiddeld 2 procent stijgen en in 2018 met zelfs 2,3 procent, denkt DNB.