Geld en Werk

Harmke (28): 'Waarom fulltime werken? Ik word er doodongelukkig van'

31 januari 2017 13:30 Aangepast: 19 januari 2019 10:36
Beeld © ANP

De 28-jarige Harmke werkt bewust twintig uur per week. Want 'je leeft niet om te werken', zegt ze. Maar arbeidsdeskundigen waarschuwen: deeltijd werken kan schadelijk zijn voor je carrière én je zelfstandigheid.

Harmke heeft er heel bewust voor gekozen om niet fulltime te werken. Ze werkt nu 20 uur bij de gemeente Veenendaal. Dus kan ze op haar vrije dinsdag lekker winkelen met haar moeder in Deventer. 

Het is geen onwil én Harmke kan ook best veertig uur werken, maar ze wordt er ongelukkig van. "Ik doe graag andere dingen naast mijn werk. Zoals mijn site runnen over glutenvrij eten. De hele week vroeg opstaan, vijf dagen lang en dan de hele dag binnen zitten: het lijkt me echt vreselijk."

Geen uitzondering

Harmke is geen uitzondering. Veel jonge vrouwen zonder kinderen werken deeltijd: 62 procent van de vrouwen van 18 tot 25 jaar, om precies te zijn. Bij de mannen is dat 28 procent, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Gevalletje van luiheid? Nee. Vaak kunnen vrouwen niet voltijd werken. SCP-onderzoeker Ans Merens licht toe: "Veel vrouwen werken in de gezondheidszorg en kinderopvang. Fulltime werken is daar niet mogelijk. Ook al willen vrouwen wel, ze kunnen maar maximaal drie of vier dagen werken."

Een andere overweging is dat vrouwen naast hun werk een studie of cursus doen. "Om dat te combineren, werken ze niet fulltime", stelt Merens.

Vrouwen en werken

  • 62 procent van de vrouwen van 18 tot 25 jaar werkt niet fulltime. Bij de mannen is dat 28 procent.
  • Uit het onderzoek van het SCP blijkt ook dat jonge vrouwen minder vaak economisch zelfstandig zijn dan jonge mannen. 
  • Het verschil is het grootst in de groep 30 tot 34 jaar: 66 procent van de vrouwen en 82 procent van de mannen is economisch zelfstandig. Nergens in Europa zijn deze verschillen zo groot.
  • Vrouwen zijn minder tevreden over hun baan en minder optimistisch over hun carrièreperspectief.
  • Jonge vrouwen (18 tot 30 jaar) verdienen bij de overheid een hoger uurloon dan mannen. Toch is het jaarinkomen van mannen hoger.

Tijd voor het huishouden

Maar ook de traditionele rolopvattingen spelen mee. Merens: "Er is ook nog altijd een groep vrouwen die niet fulltime werken omdat ze het huishouden willen runnen. Of die denken: als ik straks kinderen heb, wil ik ook niet fulltime werken."

Zoals Laura Dijkema: "Ik werk 24 uur en vind dit genoeg, omdat mijn vriend vaak zeventig uur per week werkt. Er moet toch nog iemand het huishouden doen, koken en de boodschappen in huis halen."

Zorgelijk

Monique Klompé, ondernemer en voorzitter van de arbeidsvereniging NVvA,  vindt die laatste reden 'best zorgelijk'. "Een parttime start is in veel branches schadelijk voor je carrière. Niet overal, maar in sommige bedrijven kun je een grote carrière wel vergeten als je parttime begint."

Volgens Klompé heerst in veel bedrijven nog een cultuur dat een leidinggevende vrouw fulltime moet werken. Ze kan daar zelf over meepraten. "Toen ik mijn eerste kindje kreeg, wilde ik vier dagen gaan werken. In het begin was dat not done: directeuren werken fulltime, was de cultuur in mijn bedrijf. Maar uiteindelijk heb ik laten zien dat het met flexibiliteit en creativiteit wel haalbaar is. Al zijn culturen lastig te doorbreken."

Carrière, nou en?

Ook als er een geweldige carrière of bakken met geld tegenover staan, is Harmke niet over te halen om fulltime te gaan werken. "Ik kom financieel rond en ben blij met het leven dat ik nu heb. Ik heb tijd voor andere dingen en kan allerlei dingen combineren."

Of ze weleens opmerkingen krijgt waarom ze maar 20 uur werkt? Ja. Wat ze dan doet? "Ik leg het dan uit. Dat ik tijd heb voor andere dingen en voor mijn hond. Stiekem zijn mensen dan ook best jaloers."

Meer op rtlnieuws.n:
Ook veel jonge vrouwen zonder kinderen werken deeltijd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore