Geld en Werk

Zelfs H&M heeft last van de warme winter

06 april 2016 11:41 Aangepast: 31 juli 2017 21:30
Beeld © Getty

De hippe kleding van H&M is al niet heel duur, maar toch moest veel kleding deze winter met een hogere korting dan gebruikelijk worden verkocht.

De omzet van H&M steeg het afgelopen kwartaal met 8 procent, maar de winst daalde met een derde tot 275 miljoen euro. H&M maakt standaard meer dan 50 procent marge op de verkoopprijs. Maar dit jaar gaat er wel erg veel geld verloren aan kortingen. Ook stijgen door de dure doller en goedkope euro de kosten voor de inkoop. 

Het was te warm voor de wintercollectie
Door de warme herfst lag er deze winter nog veel winterkleding in de winkels van H&M. De wintercollectie werd met hoge kortingen opgeruimd. Van de omzet van 5,5 miljard euro bleef daarom uiteindelijk maar 275 miljoen euro over. H&M rapporteert per 3 maanden, verdeeld over de seizoenen. Dit maal gaat het over de wintermaanden december, januari en februari.

4000 winkels
H&M opent gestaag nieuwe winkels. Dit jaar wordt de 4000-ste winkel geopend, in New Delhi in India. Daarmee is het aantal winkels verdubbeld sinds 2010. In totaal gaan er dit jaar 425 nieuwe winkels open. Ook is H&M online actief. Vanaf deze maand worden webwinkels geopend in elf nieuwe markten, waarvan acht in Europa.

Gezien het aantal nieuwe winkels, blijft de stijging van de omzet wel achter bij het plan, aldus CEO Karl-Johan Persson in een persbericht. De nieuwe online shops zijn wel erg lucratief. H&M ziet het marktaandeel de komende jaren verder groeien. Het concern is wereldwijd actief en zet steeds meer nieuwe merken op de markt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore