Economie

Steeds meer slechte leningen in Spanje

18 november 2013 12:28 Aangepast: 06 september 2015 13:20


Steeds meer leningen in Spanje worden niet of nauwelijks afbetaald. Het percentage 'slechte' leningen bij banken steeg in september tot 12,7 procent. Dat maakte de Spaanse centrale bank maandag bekend. In augustus was dat nog 12,1 procent, terwijl dat percentage in september vorig jaar nog op 10,7 procent lag.

In totaal stond op de balansen van banken voor 187,8 miljard euro aan leningen waarvan de terugbetaling onzeker is. Dat is bijna 7 miljard euro meer dan in augustus.

De stijging ten opzichte van vorig jaar zou niet alleen te maken hebben met de omvangrijke werkloosheid in Spanje en de slechte economische omstandigheden, maar mogelijk ook met de druk van toezichthouders op banken om hun slechte leningen duidelijker te vermelden. Zo steeg het percentage slechte (hypotheek)leningen bij Banco Santander van 3,1 procent in juni naar 7 procent in september. Bij Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ging dat van 4,7 procent naar 6,2 procent.

Volgens analisten zal het nog wel enige tijd duren voordat de zwakke opleving in economische groei ook invloed heeft op de bankbalansen. ,,Spanje lijkt wel uit de recessie te zijn gekomen, maar de economie moet sterker groeien dan wat er nu wordt voorspeld wil er een positieve invloed komen op de banken'', aldus een marktvorser.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore