Geld en Werk

Hypotheekrente stijgt, moet je de rente nu voor lange tijd vastzetten?

08 november 2016 14:06 Aangepast: 29 juli 2017 20:30

We waren gewend dat je steeds goedkoper uit was met de rente die je kwijt bent voor je hypotheek, maar de laatste weken stijgt de hypotheekrente juist. Moeten we nu bang zijn dat de hypotheekrente veel verder oploopt en moet je je rente nu vastzetten?

Nu betaal je bij Obvion en Rabobank voor een hypotheek met een rentevast periode van tien jaar en NHG 0,1 procent meer rente dan een maand geleden. Terwijl de afgelopen maanden de rente juist steeds daalde.

De hypotheekrente is wel wat hoger dan een paar maanden terug, maar je moet het ook weer niet overdrijven, zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus.

Bij Aegon betaal je voor tien jaar vast en NHG iets minder dan begin oktober, terwijl bij zowel Rabo, als Obvion en Aegon de variabele rente met NHG gelijk bleef, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

De hypotheekrente is gebaseerd op de rente op de kapitaalmarkt. Dat is de rente voor leningen met een looptijd van meer dan een jaar. Dit is de rente die banken kwijt zijn als ze geld lenen, om het daarna weer aan jou te kunnen uitlenen.

Variabel of vast?

Moet je nu je hypotheekrente variabel afsluiten, of juist voor langer tijd vastleggen op het huidige historisch gezien lage niveau? De Hypotheker vindt het lastig om te zeggen. ''Dat hangt er vanaf hoeveel zekerheid je wilt over de maandlasten en of je een eventuele hogere rente kunt opvangen of niet.

Er zijn wel steeds meer Nederlanders die hun rente voor langere tijd vastleggen.

'Kies wat het goedkoopst is'

De Geus zegt dat het verschil tussen variabele rente en tien jaar vast bijna is weggevallen. Je kunt dus nemen wat het goedkoopst is, zegt hij, als het mag van de bank, want veel geldverstrekkers willen vaak toch dat je een deel voor tien jaar vast zet, daar verdienen banken lekker op.

Hij denkt dat de hypotheekrente weer terug kan naar het niveau van een paar maanden geleden, iets omlaag dus.

Zekerheid versus lagere rente

Over het algemeen geldt dat als je de rente voor één jaar vast zet, de rente het laagst is. Je loopt dan wel het risico dat na een jaar, als je de rente opnieuw moet vastzetten, deze is gestegen. Daar tegenover staat je de rente voor een langere periode kunt vast zetten. Je hebt dan meer zekerheid over de maandlasten, maar je betaalt wat meer rente.

Wat uiteindelijk het meest voordelig is dat weet je nooit van tevoren.

Rente was paar weken terug nog negatief

De tienjarige rente op Nederlandse staatsobligaties was eind september nog licht negatief, beleggers kregen dus geld toe als ze uitleenden aan de Nederlandse staat. Maar inmiddels betaalt de staat weer rente: een kleine 0,3 procent. Dat verschil is relatief klein, aldus De Geus. Er is volgens hem geen sprake van een trendbreuk.

De kapitaalmarktrente daalt per saldo al een aantal decennia. De laatste jaren ging de daling hard. Dat komt mede door het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Mario Draghi's ECB koopt obligaties van overheden en bedrijven op om de inflatie aan te wakkeren.

Het idee is dat deze te laag is. Door obligaties te kopen stijgt de prijs, maar daalt het rendement, oftewel de rente.

ECB en Fed

In de markt is nu de vrees dat de ECB gaat stoppen met het opkoopbeleid. De Duitsers zijn dit beleid beu, aldus De Geus. Ze zijn bang dat de inflatie op een gegeven moment uit de hand gaat lopen. Alleen al het idee dat de ECB minder gaat opkopen heeft de rente wat laten oplopen. ''De term is gevallen en dat hangt boven de markt''.

Verder wordt algemeen aangenomen dat de Amerikaanse Fed in december de rente zal optrekken. Dat zal ook een verhogend effect op de rente in Europa kunnen hebben.

We sparen te veel

Toch zal de rente niet veel verder oplopen, denkt De Geus. Dat komt doordat er een spaaroverschot is in de wereld. Dat betekent eenvoudigweg dat er meer gespaard wordt dan er nodig is.

Dat komt door de vergrijzing. Oudere mensen kunnen makkelijker sparen dan jongeren of gezinnen, die veelal minder verdienen en met hogere uitgaven hebben te maken.

Extra aflossen

Verder zijn door de schuldencrisis veel huizenbezitters aan het aflossen geslagen, oftewel sparen. Ook de overheden denken dat ze niet te veel mogen uitgeven, zegt De Geus. "Niet iedereen kan tegelijkertijd sparen, dus dat drukt de prijs van geld."

Hij wijst ook op een rapport van de toonaangevend obligatiebelegger Pimco. Dat is weliswaar van vorig jaar, maar het blijft de komende tien jaar gelden, aldus De Geus.

De Hypotheker vindt het lastig om aan te geven wat de rente gaat doen. Deskundigen op de site van De Hypotheker denken in ieder geval dat zowel de korte als de lange hypotheekrente gelijk zullen blijven, blijkt uit de rentebarometer.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore