Geld en Werk

Deze vrouw maakt zelfmoord bespreekbaar in de zakenwereld

31 januari 2017 22:55 Aangepast: 12 juli 2017 12:33
Beeld © RTL Z

Depressie, mentale kwetsbaarheid en misschien zelfs zelfmoordgedachten: het zijn geen populaire gespreksonderwerpen, zeker niet op de werkvloer. Katalijn Ritsema van Eck, consultant bij Deloitte, neemt het voortouw om daar verandering in te brengen.

Elke dag plegen er vijf mensen in Nederland zelfmoord. Door erover te praten, wil ze het aantal zelfmoordgevallen terugdringen, vertelt ze tegen RTL Z. 

Vandaag verscheen een video online waarin zij werkgevers oproept om twijfel, zwakte en ook suïcidale gedachten op het werk bespreekbaar te maken. Een lastig onderwerp, zeker in de harde en snelle zakenwereld, geeft Ritsema van Eck toe. 

Collega's waren snel enthousiast

Ze pitchte het idee bij haar werkgever en tot haar verbazing haakten al snel vijftien collega's aan om haar te helpen. "Ik heb aan mijn werkgever gevraagd of wij de organisatie kunnen zijn die het wel bespreekbaar maakt en erover gaat hebben", zegt ze.

Samen met haar collega's wil ze eerlijk kunnen praten over zwakte of twijfel. Voor ondersteuning zocht ze contact met 113 Zelfmoord Preventie.

'Maakt een team moediger'

Door er juist wél over te praten, wordt een team alleen maar sterker, zegt Jan Mokkenstorm, directeur van de stichting en psychiater. "In het leger hebben ze een stelling: 'We leave no man behind'. Als je gewond bent, dan zorgen we er samen voor dat je met ons mee terug gaat uit het slagveld. En dat je niet achterblijft. Dat maakt zo'n groep moediger en effectiever."

In hoeverre werkstress een rol speelt bij het plegen bij zelfmoord, is niet bekend. Maar dat het zwaar kan wegen, bevestigt ook Zuidas-dominee Ruben van Zwieten. "Het credo is hier vaak: 'Never let them see you bleeding'. Dus ja: op het moment dat jij aan het verliezen bent in die wedstrijd, dan is de enige manier om nog mee te komen dat je helemaal geen last hebt van het verliezen. Dus als het mis gaat, dan is het ook vaak een enorme verrassing."

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113Online: 0900 0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`