Week van de Hypotheek

Een ton van je ouders: zo koop je je droomhuis met een schenking

31 januari 2017 16:03 Aangepast: 29 juli 2017 01:30
Beeld © ANP

Zitten je ouders, opa en oma, broer of zus of zelfs vrienden lekker in de slappe was? Dan kunnen ze dit jaar weer een ton belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis of het aflossen van je bestaande hypotheek. Maar waar moet je dan op letten?

Een 26-jarige Utrechter - die anoniem wil blijven - is zo’n geluksvogel. Zijn familie schonk hem 100.000 euro als voorschot op de erfenis en daarmee kon hij een huis in Utrecht kopen. “Een win-winsituatie voor ons beiden. Ik kan een mooier huis kopen dan wat ik kan betalen met mijn startersloon als net afgestudeerde. En het is een prima belegging voor de toekomst. Aan de andere kant betaalt mijn familie minder vermogensrendementsheffing en ik betaal geen schenkbelasting en later minder erfbelasting.”

Geen voorbehoud van financiering

Bovendien kon hij met deze gulle gift makkelijker een bod doen in de overspannen Utrechtse huizenmarkt. "Ik hoef geen voorbehoud van financiering te maken, omdat ik een ton heb liggen. Hierdoor was de verkopende partij eerder geneigd mijn bod te accepteren dan die van een ander. En met dit extra bedrag hoef ik geen ‘garagebox’ te kopen, maar kan ik een goed onderhouden huis betalen."

Schenking niet voorbehouden aan ouders

Sinds januari kan het weer: 100.000 euro schenken voor de aankoop, verbetering, onderhoud of aflossing van je huis. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en mag niet eerder een zak geld gehad hebben. Zo'n gulle gift is niet meer alleen voorbehouden aan ouders, maar is ook mogelijk voor vermogende vrienden of familieleden. Op de site van de Belastingdienst staan alle voorwaarden.

Tussen 1 oktober 2013 en 31 december 2014 mochten ouders ook al een ton schenken aan hun kinderen, voor de aankoop van een huis. De regeling werd veelvuldig gebruikt: naar schatting 10 procent van de verkochte huizen was mede mogelijk dankzij zo'n schenking. In 2017 is de populaire regeling nieuw leven ingeblazen.

Kleine schenking

Heb je in het verleden eerder een kleine schenking ontvangen - en niet in 2013 of 2014 al geprofiteerd van de toenmalige regeling van 100.000 euro - dan kun je nu weer profiteren van de huidige verhoogde schenkingsvrijstelling. De Consumentenbond geeft daarvoor tips.

Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie zet de belangrijkste punten op een rij om daarbij in je achterhoofd te houden.

Waar moet je op letten als je geld schenkt?

  • Je hoeft niet verplicht naar de notaris, maar je moet de gift wél melden bij de Belastingdienst.
  • De schenking van een ton moet eenmalig zijn.
  • Je moet schriftelijk kunnen aantonen dat je de schenking hebt gedaan zonder beperkende voorwaarden.
  • Je mag de schenking spreiden over meerdere jaren, mits de ontvanger bij de laatste termijn niet ouder is dan 40 jaar.

En als je zo’n schenking krijgt?

  • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.
  • Je moet de schenking gebruiken voor je koophuis. Niet voor een vette vakantie naar de Bahama's.
  • Je moet kunnen bewijzen dat je een huis gekocht of (deels) afgelost hebt.
  • Je betaalt alleen in dit specifieke geval geen schenkbelasting.
  • Je moet in de belastingaangifte van 2017 de schenking melden. En het bedrag moet vóór 31 december 2019 gebruikt zijn voor de eigen woning.

Op Notaris.nl staan meer tips over schenken

Dit artikel is verschenen in het kader van de Week van de Hypotheek, die RTL Z en DFT samen organiseren. Op 2 februari organiseren we ook een online seminar: lage lasten en toch een droomhuis, zo doe je dat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van