Week van de Hypotheek

Zo ontwijk je valkuilen bij het erven van je ouderlijk huis

01 februari 2017 08:53 Aangepast: 29 juli 2017 01:30
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Als je ouders overlijden is dat heel triest, en het brengt soms ook wat lastige problemen met zich mee. Wat moet je bijvoorbeeld met het ouderlijk huis? Hoe verdeel je de erfenis, de inboedel en het koophuis? We zetten de beste tips voor je op een rij.

Bij een uitvaart moet je een hoop zaken regelen. Je hoofd staat er in zo’n verdrietige periode vaak niet naar. Maar bij een erfenis is het belangrijk je kop erbij te houden. Accepteer niet klakkeloos de erfenis. Stel je ouders hadden forse schulden of hun koophuis staat onder water, daar wil je als erfgenaam niet voor opdraaien.

Drie manieren van erven

Je hebt drie opties bij een erfenis: je kunt zuiver of beneficiair aanvaarden of de erfenis verwerpen.

1. Bij zuiver aanvaarden accepteer je de erfenis: de bezittingen maar óók de eventuele schulden. Als je per ongeluk geld opneemt van de rekening van je ouders of je neemt waardevolle spullen mee uit hun huis, heb je de erfenis al aanvaard. Dus pas daarmee op.

2. Als je beneficiair aanvaardt, maak je een voorbehoud. Je hoeft eventuele schulden van je overleden ouders niet uit eigen zak te betalen. Deze afwikkeling kost meer tijd. Je moet een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dit kan een notaris ook voor je regelen.

3. Verwerp je de erfenis dan krijg je niets: ook niet de familiefoto’s, persoonlijke brieven of platencollectie. Je kunt een erfenis verwerpen als er meer schulden zijn dan vermogen. Maar het kan ook een optie zijn als je niets met je ouders te maken wilt hebben of als je knallende ruzie hebt met andere erfgenamen.

Hoogte van de erfenis

Het CBS publiceerde onlangs cijfers over hoeveel geld mensen in 2014 nalieten. Ruim 13 procent van de overledenen laat 200.000 euro of meer na. Meer dan 60 procent heeft minder dan 50.000 euro, 18 procent bezat minder dan 1000 euro, waarvan 8000 mensen een schuld nalieten.

Thumbnail

In een testament of via de wet is geregeld wie welk deel van de nalatenschap krijgt. Regel dit goed, bijvoorbeeld via de notaris, want er kunnen nare familieruzies ontstaan als er geld in het spel is. Bepaal de waarde, betaal de openstaande rekeningen en schulden en verkoop eventueel de spullen. Je kunt de inboedel en het spaargeld ook onderling verdelen

Huis verhuren

Maar het kan ook anders. Barbara van Os erfde drie jaar geleden met haar vier broers en zus het ouderlijk huis. Ze knapten het huis op om het te verkopen. Maar dat lukte niet.

"Gelukkig was het huis afbetaald, maar de kosten lopen door. Na één jaar besloten we het huis te verhuren, zodat het niet meer leeg stond. We verhuren het huis via de leegstandwet, dan heeft de huurder geen huurbescherming en moet die het huis uit als we een koper vinden." 

Vergeet de erfbelasting niet

Het klinkt financieel aantrekkelijk een huis erven van je ouders, maar vergeet de fiscus niet. Je betaalt geen overdrachtsbelasting, maar je betaalt wél de gewraakte erfbelasting.

Als kind heb je in 2017 een vrijstelling van 20.209 euro. Is het bedrag hoger, dan betaal je tot 122.269 euro 10 procent successierechten en erf je nog meer dan betaal je boven dat bedrag 20 procent. Dus als je een huis erft, loopt dat al snel in de papieren. Je betaalt niet alleen voor het huis, maar ook voor de waarde van de kostbaarheden die erin staan.

Een voorbeeld: je erft een huis van 3 ton dan betaal je ruim 43.000 euro aan erfbelasting. Dit bedrag moet je binnen acht maanden na overlijden overmaken aan de Belastingdienst. Wil je niet zelf in het ouderlijk huis gaan wonen, probeer het dan binnen acht maanden te verkopen. Anders moet je betalen, maar zitten het geld nog in de bakstenen.

Van Os kon die kosten delen: "We konden gelukkig de erfbelasting met zijn zessen betalen. Dit kon met het spaargeld van mijn ouders." Je kunt bij de Belastingdienst uitstel aanvragen voor de erfbelasting, maar dan betaal je 4 procent rente. 

Kosten lopen door

Als je het huis niet verkoopt, lopen de kosten door: denk aan verzekeringen, energiekosten, OZB en waterschapsbelasting. 

Nog een tip: als het huis grotendeels leeg staat, laat het er bewoond uitzien. Je wilt geen inbraak of krakers. Meld ook bij de verzekeraar dat het huis onbewoond is en kijk goed naar de polisvoorwaarden van de inboedel- en opstalverzekering. Hoe is de dekking bij een inbraak, lekkage, vandalisme of ruitschade?

Besluit je niet in het huis te wonen, dan valt het huis in box 3 dan betaal je 1,2 procent vermogensrendementsheffing over de waarde van de woning. Ga je er zélf wonen, dan valt het huis in box 1. Is het huis niet hypotheekvrij, dan moet je zelf een nieuwe hypotheek afsluiten.

Broers en zussen uitkopen

Hebben je ouders de hele hypotheek afgelost en ga je er zelf wonen, dan betaal je geen vermogensbelasting en eigenwoningforfait meer. Heb je broers en zussen, dan moet je hen uitkopen. Laat een taxateur de waarde van het huis bepalen.

Dit artikel is verschenen in het kader van de Week van de Hypotheek, die RTL Z en DFT samen organiseren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van