Het drama SNS Reaal

Evaluatierapport nationalisatie SNS Reaal vertraagd

10 december 2013 11:39 Aangepast: 06 september 2015 13:28

Het eindrapport van de commissie die de nationalisatie van SNS Reaal onderzoekt is vertraagd. Het had voor 20 december aangeboden zullen worden aan minister Dijsselbloem (Financiën) en de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit gebeurt nu in de eerste helft van januari.

Eind maart stelde Dijsselbloem de Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal in. Deze moest onderzoeken of het ministerie van Financiën en toezichthouder DNB ‘tijdig en toereikend’ hebben gereageerd op informatie, signalen en ontwikkelingen bij SNS Reaal. De overheid moest SNS Reaal begin februari 2013 nationaliseren, omdat de bankverzekeraar door aanhoudende problemen bij de vastgoedfinancieringstak kopje onder dreigde te gaan.

De commissie zei eind maart er naar te streven ‘een eindrapport in het najaar van 2013 aan de minister en de raad van commissarissen van DNB aan te bieden’. Maar dat streven wordt niet gehaald, bevestigt een woordvoerder van de commissie, hoewel deze zelf liever van ‘nagenoeg gehaald’ spreekt. De verwachting is nu dat het rapport in de eerste helft van januari 2014 wordt opgeleverd.

Van vertraging wil de zegsman niet weten. ‘Eén dezer dagen wordt het rapport vastgesteld. Maar daarna moet het nog naar de drukker.’ Daarna zit het Kerstreces de commissie in de weg. ‘Het is niet hoffelijk een dergelijk rapport naar de Kamer te sturen als de leden niet bereikbaar zijn.’ Aan de Kamerleden zelf is dat overigens niet gevraagd, maar ‘het is niet gebruikelijk’. Of de opdrachtgevers een rol hebben gespeeld bij het besluit om publicatie over het reces te tillen is niet duidelijk.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is de Tweede Kamer op 9 oktober van dit jaar over de vertraging geïnformeerd. Lees hier op welke vragen de Evaluatiecommissie allemaal antwoord moet geven.

Op verzoek van de Tweede Kamer wordt ook nog gekeken of bij de overname van Bouwfonds Property Finance, SNS’ latere probleemdochter Vastgoedfinanciering, voldoende aandacht is besteed aan integriteitskwesties en mogelijke misstanden bij Bouwfonds. Dit omdat bij de vastgoedfinancieringstak van SNS Reaal eerder dit jaar een fraude aan het licht kwam die inmiddels ook strafrechtelijk wordt onderzocht.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore