Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Onterechte bonussen moeten terug worden betaald

Buitensporige bonussen kunnen vanaf 1 januari worden teruggevorderd. Minister Dijsselbloem heeft wetgeving gemaakt waardoor onterechte bonussen ook achteraf kunnen worden teruggehaald, via een zogeheten 'claw back'.

Claw back
Bonussen die zijn toegekend op basis van onjuiste informatie en voor bonussen waarvan uitkering wegens onredelijkheid en onbillijkheid niet kan worden gerechtvaardigd, kunnen worden teruggehaald. De Eerste Kamer stemde vandaag in met een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Dijsselbloem van Financiën. De wet gaat in op 1 januari 2014.

De regeling geldt voor bestuurders van alle NV's en van alle financiële ondernemingen, waaronder banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen.

Buitensporige bonussen hebben bijgedragen aan een - achteraf gezien - onverantwoorde risicobereidheid binnen financiële instellingen, waarna de overheid bedrijven in deze sector heeft moeten ondersteunen. De bonussen van de bestuurders die de bedrijven in gevaar hebben gebracht kunnen nu in ieder geval worden teruggevorderd.

Instemmen met bonus
Opvallend is ook dat aandeelhouders een stem krijgen in het bonusbeleid. Op de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders moet eerst worden gestemd over de beloningen van bestuurders, voorafgaand aan de vaststelling van de jaarrekening.

Bron: RTL Z