Geld en Werk

Miljardairs onder leiding van Gates pompen 1 miljard in schone energie

12 december 2016 12:32 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
President Obama reikt Melinda en Bill Gates de Medal of Freedom uit, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor een burger. Beeld © AFP

Een groep miljardairs investeert 1 miljard dollar in het Breakthrough Energy Ventures fonds, een fonds dat helpt om nieuwe technologieën op het gebied van schone energie te ontwikkelen.

Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan door nieuwe manieren te ontwikkelen voor het opwekken van stroom. Ook het opslaan en transport ervan en energiegebruik in de industrie en de landbouw moet worden verbeterd. 

In een interview met Quartz vertelt Bill Gates dat vanaf volgend jaar begonnen wordt met investeringen. Het fonds zelf heeft een looptijd van 20 jaar en werkt naar eigen zeggen samen met zo'n twintig landen.

Rijken der rijken

De groep miljardairs die betrokken is bij het fonds is samen goed voor zo'n 160 miljard euro, volgens schattingen van Bloomberg en Forbes. Het lijstje is met recht indrukwekkend te noemen, met onder meer het Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan, Alibaba-ceo Jack Ma, belegger George Soros en Amazon-ceo Jeff Bezos om er een paar te noemen.

Opmerkelijk genoeg staan er ook enkele filantropisch ingestelde miljardairs op de lijst die hun kapitaal verdiend hebben met een businessmodel dat het klimaat niet bepaald ten goede komt.

Zo steunt de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal (olie) het fonds, net als Richard Branson die z'n miljarden mede dankt aan zijn vliegtuigmaatschappij Virgin Atlantic Airways. Ook de Indiër Ratan Tata staat op de lijst, hij verdiende zijn fortuin met het het industriële conglomeraat Tata Group, dat onder andere bedrijven heeft in de auto- en staalindustrie. 

Filantroop Gates

Na zijn afscheid als topman van Microsoft stortte Bill Gates zich samen met zijn vrouw Melinda vol op goede dingen doen voor de wereld. Hun organisatie zet zich vooral in op het verbeteren van gezondheidszorg en het bestrijden van armoede. Gates kondigde vorig jaar al een privé-investering van 1 miljard dollar aan in technologie voor het opwekken van schone energie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore