Het drama SNS Reaal

SNS kocht met vastgoedtak enorme problemen

13 december 2013 22:11 Aangepast: 06 september 2015 13:29

SNS Reaal heeft met de overname van Bouwfonds Vastgoedfinanciering problemen in huis gehaald die het had kunnen voorkomen. Dat is de strekking van een boek dat volgende week verschijnt.

SNS Reaal werd op 1 februari 2013 genationaliseerd. De bankverzekeraar was op weg naar een faillissement, omdat de vastgoedfinancieringstak die SNS Reaal in 2006 overnam een steeds grotere hap nam uit de winsten van de overige bedrijfsonderdelen.
 
SNS Reaal kocht Vastgoedfinanciering van Bouwfonds. Daarvan was bekend dat die een aantal grote klanten had van twijfelachtig allooi. SNS Reaal probeerde deze bij de overname weliswaar buiten de deur te houden, maar helemaal lukte dat niet, bleek in de jaren na 2006.
 
In hun boek: De val van SNS Reaal, zetten vijf journalisten van Het Financieele Dagblad de zaak op een rijtje. SNS Reaal kocht Vastgoedfinanciering van de opbrengst van de beursgang in 2006. De overname was – in kringen rondom SNS Reaal – vanaf dag 1 al omstreden.
 
De bank die de beursgang van SNS Reaal begeleidde, dreigde zelfs de beursgang te torpederen, als SNS Reaal de overname zou doen. Pikant detail: het was Lehman Brothers dat de beursgang begeleidde. Eén van de medewerkers van Lehman die hierbij betrokken was, was Ference Lamp, de latere financieel directeur van SNS Reaal.
 
Ook de accountant van SNS Reaal had vanaf het begin bedenkingen bij de overname van Vastgoedfinanciering. Die paste niet bij de strategie die SNS voorafgaand aan de beursgang aan potentiële aandeelhouders heeft gecommuniceerd. KPMG heeft meer kanttekeningen. SNS heeft onvoldoende kennis van vastgoedfinanciering in het buitenland, van vastgoed in het algemeen, en de risico’s die de overname sowieso met zich meebrengt.
 
Dit kan nog een rol spelen bij het officiële onderzoek van de commissie die de nationalisatie van SNS Reaal onderzoekt. De commissie kijkt ook of bij de overname van Vastgoedfinanciering wel voldoende is gekeken naar risicobeheer en het voorkomen van integriteitsschendingen. Bij Vastgoedfinanciering kwam eind 2012, begin 2013 een fraude aan het licht met valse facturen.
 
KPMG gaat in 2006 overigens niet zover dat het de overname ontraadt. Later blijkt hoe jammer dat is. De interne accountantsdienst waarschuwt herhaaldelijk, maar de eerste waarschuwingen worden door de dienst zelf afgezwakt. Het boek over SNS verschijnt aanstaande dinsdag.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore