Geld en Werk

Hypotheek steeds sneller verstrekt, flexwerkers snelst rond

02 februari 2017 14:11 Aangepast: 29 juli 2017 00:30
Beeld © ANP

Het aanvragen en ook daadwerkelijk rondkrijgen van een hypotheek gaat veel sneller dan een jaar geleden. In oktober 2015 duurde het gemiddeld 54 dagen voor alles rond was, nu nog maar 34.

Dat blijkt uit cijfers die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deze week naar de Tweede Kamer stuurde.

Binnen vier weken

De Kamer had om de cijfers gevraagd omdat er werd gevreesd dat het allemaal langer zou gaan duren door Europese regels. Dat blijkt in ieder geval niet waar te zijn. 46 procent van alle hypotheekaanvragen wordt nu binnen vier weken afgerond.

Maar die vlieger gaat niet voor iedereen op. Zzp'ers en ondernemers met een bv krijgen hun hypotheek maar in respectievelijk 29 en 25 procent van de gevallen binnen vier weken rond.

Ondernemers hebben meer tijd nodig

De Vereniging Eigen Huis heeft daar wel een verklaring voor. Ondernemers moeten vaak veel meer financiële gegevens aanleveren over meerdere jaren om te bewijzen dat ze aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Het verzamelen en beoordelen daarvan kost meer tijd dan bij iemand in loondienst, legt Hans André de la Porte van de VEH uit.

De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, sluit zich daarbij aan. Bij zzp'ers ontbreekt het vaak aan de benodigde gegevens, bijvoorbeeld de documentatie van de laatste jaarcijfers, geeft Rabo aan. Dat levert vaak vertraging op bij de aanvraag.

Thumbnail

Flexwerkers zijn het snelst

Opmerkelijk is verder dat aanvragers van een hypotheek zonder vast contract, maar mét een intentieverklaring, in de regel sneller hun lening gefiatteerd krijgen dan mensen met een vast inkomen. 61 procent van de aanvragers die een intentieverklaring nodig hebben weet binnen vier weken een hypotheek te fixen. Voor mensen in vaste dienst is dat slechts 49 procent.

De VEH vermoedt dat dit komt doordat hypotheekverstrekkers klanten zonder vast contract aanmoedigen om snel een intentieverklaring te regelen. "Dat is voor alle partijen van belang omdat anders de hypotheek waarschijnlijk niet zal rond komen. Dit kan de korte termijn verklaren", zegt André de la Porte. 

Snelheid minder belangrijk voor vaste werknemers

"Bij mensen met een vast contract speelt dit minder omdat die redelijk zeker zijn dat hun hypotheek wel rond komt. Dan maakt het niet zoveel uit of je de gegevens nu binnen twee weken of vier weken aanlevert", vervolgt de VEH

De Rabobank kan geen verklaring geven voor dit fenomeen: "Dit verrast ons, wij zien hier geen verklaring voor."

Hypotheek binnen een week vaak te kortdag

Uit de cijfers blijkt ook dat vrijwel niemand een hypotheek binnen een week voor elkaar krijgt, iets waar vooral de Rabobank mee adverteert. Cijfers wil de Rabobank daarover niet afgeven. Wel geeft de bank aan dat de praktijk leert dat klanten vaak meer tijd nodig hebben om alle stukken te verzamelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van