Het drama SNS Reaal

Financiën gunde opgestapt SNS-bestuur geen cent

16 december 2013 05:15 Aangepast: 06 september 2015 13:29
Ference Lamp (L) en Ronald Latenstein (R) in 2009. Beeld © ANP

Het ministerie van Financiën heeft voorkomen dat voormalig bestuurders van SNS Reaal na de nationalisatie nog een halfjaar zijn doorbetaald.

Dat blijkt uit een boek over de val van SNS Reaal, dat morgen verschijnt.

 

SNS Reaal werd op 1 februari 2013 genationaliseerd. De bankverzekeraar was op weg naar een faillissement, omdat de vastgoedfinancieringstak die SNS Reaal in 2006 overnam een steeds grotere hap nam uit de winsten van de overige bedrijfsonderdelen. 

Een reconstructie:
Bijna een maand na de nationalisatie zijn de commissarissen van SNS Reaal op bezoek bij een ambtenaar van de nieuwe eigenaar van de bank, het ministerie van Financiën. Terloops komt aan de orde dat de bestuurders die op 1 februari 2013 hun functie hebben neergelegd zes maandsalarissen betaald hebben gekregen, vanwege een contractueel vastgelegde opzegtermijn.

Voor de voormalige bestuursvoorzitter van SNS Reaal, Ronald Latenstein, komt dit neer op 2,5 ton. Zijn financiële rechterhand, Ference Lamp, kan nog 2 ton tegemoet zien. Maar Financiën pikt dat niet. Latenstein en Lamp hadden immers ingestemd met een vertrek zonder dat sprake is van een vertrekvergoeding.

Toch had Financiën het kunnen weten, blijkt uit het boek: De val van SNS Reaal, dat morgen verschijnt. De arbeidsovereenkomsten van Latenstein en Lamp zijn goedgekeurd door de raad van commissarissen, en daarin zitten sinds 2008 twee vertegenwoordigers van het ministerie. De ambtenaren houden desondanks voet bij stuk.

De opzegtermijn met bijbehorende uitkeringen wordt doorgehaald. Maar nog is Financiën niet tevreden. Latenstein en Lamp hebben de maand februari doorgewerkt, om hun opvolgers in te werken. Hiervoor zijn ze betaald. Maar ook dit geld moet terug.

Twee commissarissen vinden dit zo gênant, dat ze Latenstein en Lamp aanbieden deze vergoeding uit eigen zak te betalen. Lamp weigert dit, Latenstein niet.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore