Geld en Werk

Belastingdienst met handen in het haar over deeleconomie

06 september 2016 09:57 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Toeristen in Amsterdam Beeld © ANP

De deeleconomie levert de Belastingdienst hoofdbrekens op. Vooral de vraag of iemand als hobbyist of als ondernemer diensten aanbiedt blijkt in de praktijk vaak moeilijk te beantwoorden.

Dat blijkt uit een memo van de Belastingdienst dat openbaar is gemaakt na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur van de NOS.

Onduidelijkheid troef

Uit het interne document zou blijkt dat het niet alleen voor consumenten en ondernemers lastig is om te bepalen waar precies de grens ligt, maar ook voor de Belastingdienst zelf: "We hebben momenteel nog onvoldoende zicht op de omvang en de belangen die hiermee [deeleconomie, red] gemoeid zijn om het belang voor de handhaving te kunnen kwantificeren."

Zo vraagt een ambtenaar zich af hoeveel fietsen je moet verkopen op Marktplaats om als ondernemer aangemerkt te kunnen worden en wanneer je nog gewoon een hobbyist bent? Hetzelfde geldt voor mensen die hun huis verhuren via Airbnb.

Dat zijn geen onbelangrijke details. Als je professioneel vlogt, verkoopt of verhuurt via een internetplatform moet je namelijk aanzienlijk meer belasting daarover betalen, dan wanneer je dat kleinschalig als hobbyist doet.

70 procent

In principe moet je bijvoorbeeld over je inkomsten uit verhuur via Airbnb flink belasting betalen. Verhuur je je huis? Dan moet je 70 procent van je inkomsten (min de kosten) opgeven bij de Belastingdienst. Over dat bedrag betaal je dan inkomstenbelasting. Maar het is bijvoorbeeld weer anders als je alleen een kamer verhuurt, dan betaal je veel minder of geen belasting.

En over de eerste 5000 euro hoef je eigenlijk ook geen belasting te betalen, als het om particuliere verhuur gaat. Maar dan is het dus van het grootste belang dat de Belastingdienst je niet als ondernemer ziet.

Handhaven moeilijk

Een extra probleem voor de fiscus (en een opluchting voor veel verhuurders): het is bitter moeilijk voor de Belastingdienst om op te sporen hoeveel je verdient via de deeleconomie. Platforms als Aribnb zijn namelijk niet in Nederland gevestigd en delen (voorlopig) dan ook nog geen gegevens met aan de Belastingdienst.

De Belastingdienst blijkt ook niet bijzonder gemotiveerd om hard te gaan handhaven op fraude. Uit het memo blijkt dat er veel kosten aan verbonden zijn, terwijl de opbrengst 'gering' is.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore