Economie

Nog nooit gingen er zoveel bedrijven failliet

17 december 2013 13:55 Aangepast: 06 september 2015 13:30

Nooit eerder gingen er zoveel bedrijven op de fles als in 2013. De teller staat al op bijna 12.500. Daar komen er vermoedelijk nog 300 bij.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Faillissementsdossier.nl In samenwerking met die site onderzocht RTL Nieuws de faillissementscijfers over 2013. Naar verwachting zullen daar in de laatste twee weken van dit jaar nog zo'n 300 faillissementen bijkomen.

In november was er sprake van een daling en gingen er ruim 8 procent minder bedrijven op de fles dan in dezelfde maand vorig jaar. Die trend lijkt zich in december door te zetten. Naar verwachting zal het aantal faillissementen in de laatste maand van het jaar ruim 10 procent lager uitkomen. Toch betekent dat volgens deskundigen nog niet automatisch dat de piek bereikt is.

Niet aanpassen
Jan Adriaanse, hoogleraar Turnaround Management aan de Universiteit van Leiden: "Het is natuurlijk mooi dat het aantal faillissementen nu wat afneemt. Maar heel veel bedrijven en bedrijfstakken zitten in een crisis. Een crisis die niet veroorzaakt wordt door het slechte consumentenvertrouwen, maar doordat er grote technologische veranderingen zijn, sociaal-culturele veranderingen. Dat maakt dat bedrijven hun verdienmodel moeten aanpassen, en heel veel bedrijven doen dat niet of onvoldoende."

De groot- en detailhandel (2313 faillissementen) en de bouw (1611) zijn de sectoren waar nog altijd de hardste klappen vallen. Maar de grootste stijgingen in het aantal faillissementen zijn te zien in bijvoorbeeld het onderwijs (54 procent) en de gezondheidszorg (41 procent).

Grote verschillen
De verschillen in het land zijn groot. De provincie Groningen kent dit jaar de grootste stijging van het aantal faillissementen. Ruim 30 procent meer bedrijven gingen daar failliet. In Friesland tegelijkertijd kentert het beeld juist.

Was er vorig jaar nog sprake van een enorme stijging, dit jaar daalt het aantal faillissementen met ruim 4 procent. Ook in Drenthe en in Zeeland is er sprake van een daling. Wilt u weten hoe het aantal faillissementen zich in jouw provincie heeft ontwikkeld? Bekijk het hier in onze tool.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore