Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Niet rijk, toch een butler via deze start-up

Het klinkt als iets voor de echte rijken, maar niets in minder waar. Vanaf nu kun je zelf een butler in huis halen. Want butler Carson uit Downton Abbey en Niles uit de Nanny zijn nu beschikbaar voor iedereen via de Nederlandse start-up ButlerBuddy.

Het lijkt misschien hartstikke ouderwets, maar sommige mensen hebben er nog echt één: een butler. Jan Dirk Paarlberg bijvoorbeeld. En Pim Fortuyn had butler Herman. We hebben in Nederland zelfs een heuse Internationale Butler Academie. Daar worden officiële butlers afgeleverd die gaan werken bij rijke families of bij hotels. Een relaxte job? Echt niet: het zijn werkweken van 50 tot 70 uur, vertelt één van de butlerstudenten tegen Z Today.

Zoals Carson
De traditionele butler is echt de baas van het huishouden, dus ook de baas in de keuken en de baas over de kamermeisjes. Zoals mr.Carson bij Downton Abbey (waar, even tussen ons, Peter van Zadelhoff stiekem best graag naar kijkt).

Ben je zelf niet zo van de huishoudelijke klusjes en heb je zakcentje over, dan kan je nu via een platform, ButlerBuddy, een butler inhuren. De kosten: minimaal 14,25 euro per uur. Een superbutler bijvoorbeeld kost 80 euro per uur. Onderdeel van het platform is een netwerk, waarbij mensen recensies kunnen geven.

Niet te duur?
Toch best een duur grapje, gaat deze club het wel maken? De cijfers van TNS Nipo zijn er wel naar. De deeleconomie blijkt namelijk echt iets voor de middenklasse en de upper class. De middenklasse vraagt en biedt: kennis, klussen, auto’s, kleding en speelgoed. Bij de hogere klasse is er vooral veel aanbod: van boten, kunst en woonruimte bijvoorbeeld. Misschien hebben die dus ook wel wat geld over voor iemand die de glazen vult, je kast opruimt of de tuin mooi maakt.

Bekijk hier het hele item (7 min) bij Z Today: