Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deelauto vooral populair in de Randstad

Minister Schultz van Haegen bij de introductie van de Audi Shared Fleet, voor de zakelijke markt. Beeld © ANP

Het huren van een deelauto voor een dagje of langer wordt steeds makkelijker, er zijn er steeds meer in Nederland.

In het afgelopen voorjaar waren er bijna 15.000 deelauto's in Nederland, blijkt uit onderzoek van Crow-KpVV, een kennisplatform voor mobiliteit. De groei van 28 procent was vooral te danken aan extra deelauto's in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Maar ook buiten de grote steden zijn steeds meer auto's te vinden die tegen een kleine vergoeding gehuurd kunnen worden. 

SnappCar, een onlinegemeenschap voor het huren of verhuren van auto's van particulieren, is de grootste aanbieder. Van alle particulieren die hun auto verhuren doet 57 procent dat via SnappCar. Greenwheels is de grootste aanbieder van deelauto's die 24 uur beschikbaar zijn.

Doel: 100.000 deelauto's in 2018
Het gebruik van deelauto's is positief voor het milieu, want als er veel auto's worden gedeeld, zijn er minder auto's nodig en daalt de belasting van het milieu. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving leidt het systeem tot een daling van de CO2-uitstoot.

Aanbieders, leasebedrijven, gemeenten en het Rijk hebben de handen ineengeslagen om het gebruik van deelauto's te stimuleren. De partijen streven naar 100.000 deelauto’s in 2018. Het aantal aanbieders groeit stevig, weet Crow-KpVV. In een eerder onderzoek baseerde het kennisplatform zich op dertien deelautoaanbieders, de cijfers van 2015 zijn gebaseerd op 24 bedrijven en initiatieven.