Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Er is een officieel 0-eurobiljet, en mensen betalen er flink voor

Beeld © Vimeo EuroSchein Souvenir

Wist je dat er 0-eurobiljetten bestaan? De kans dat je er eentje tegenkomt is uiterst klein, maar ze worden gedrukt door een bedrijf uit Frankrijk.

Het zijn bijzondere briefjes die Zéro-Euro uit Frankrijk afdrukt. Ze voldoen aan de officiële standaard van de Europese Centrale Bank (ECB), met alle veiligheidskenmerken zoals watermerken, reliëfs, serienummers en hologrammen.

Eén van de zestien officiële ECB-drukkerijen drukt ze sinds twee jaar af op echt bankbiljetpapier, in opdracht van organisaties en overheden die toeristische plekken en cultureel erfgoed onder de aandacht willen brengen. 

Beperkte oplage

Op dit moment zijn de speciale biljetten alleen te koop op een paar plekken in Frankrijk en Duitsland. Voor twee à drie euro kun je in souvenirwinkels een waardeloos biljet kopen met bijvoorbeeld de Dom van Keulen erop, de Londense Big Ben of het Colosseum in Rome. In Frankrijk, het eerste land waar de briefjes te koop waren, zijn varianten verschenen met het Michelin-mannetje, een Airbus en de Eifeltoren.

Ze verschijnen meestal in een oplage van enkele duizenden, en zijn dus niet te gebruiken in de winkel. Die paar duizend exemplaren zijn over het algemeen ook nog eens snel weg, omdat ze begeerd worden door verzamelaars. Om die reden is de kans dat je ze in het wild tegenkomt, erg klein. 

Bedenker is miljonair

Bedenker is de Franse ondernemer Richard Faille, die al eerder succes had met nepgeld. In 1996, pas 18 jaar oud, startte hij een handeltje in herdenkingsmunten van monumenten en historische gebouwen. 

Hij liet ze slaan door het officiële Franse munthuis - wat hem drie jaar kostte om toestemming te krijgen. Sindsdien heeft hij meer dan 60 miljoen van de munten kunnen verkopen. Goed voor miljoenen inkomsten in écht geld.

Handel op eBay

De briefjes zijn populair: de eerste duizend exemplaren die bijvoorbeeld begin dit jaar gedrukt werden in Duitsland voor het driehonderste geboortejaar van Hercules, waren binnen een uur op - de hele oplage van 5000 ging er in twee weken doorheen.

Ook op eBay is een levendige handel te zien in de briefjes, die van eigenaar verwisselen voor een paar euro tot soms zelfs enkele tientjes.

Meer bij RTL Z:

Dit is een artikel van