Geld en Werk

Trump bespaart 728 miljoen dollar op nieuwe JSF's

03 februari 2017 22:29 Aangepast: 29 juli 2017 00:30
Beeld © ANP

President Donald Trump heeft het voor elkaar gekregen: hij krijgt flinke korting op de nieuwe JSF's die het land aankoopt. In totaal koopt Amerika 90 straaljagers van het type F-35 voor 8,5 miljard dollar. Daarmee zakken ze voor het eerst in prijs onder de 100 miljoen dollar per stuk.

Trump mopperde onlangs op Twitter over de hoge ontwikkelingskosten van het vliegtuig. Hij beloofde 600 miljoen dollar te besparen op de volgende order JSF's. Gebaseerd op de prijs per toestel in de nieuwe deal komt de besparing nu uit op 728 miljoen dollar.

Volgens Lockheed is de lagere prijs per toestel te danken aan schaalvergroting bij de productie en een efficiëntere werkwijze. Wel geeft de fabrikant toe dat de onderhandelingen door de tussenkomst van de president in een stroomversnelling zijn gebracht.

Afdingen op Twitter

Het is niet de eerste keer dat Trump flink weet af te dingen op de prijs van een vliegtuig met een paar tweets: in december beloofde Boeing ook een korting. De prijs voor het vliegtuig steeg tot meer dan 4 miljard dollar, wat de (destijds nog) aankomende president belachelijk vond. De vliegtuigbouwer beloofde daarop prompt een kostenplafond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore