Geld en Werk

'Londense regelgeving kost Airbnb 400 miljoen dollar'

03 januari 2017 22:11 Aangepast: 29 juli 2017 08:00
Beeld © ANP

Airbnb ziet in Londen voor 400 miljoen dollar aan boekingen verdampen doordat het dit jaar zich aan strengere regels moet gaan houden.

Dit jaar gaat Airbnb Londense verhuurders blokkeren die hun huis langer dan negentig dagen aanbieden. Voor het bedrijf is dat een behoorlijke aderlating, schrijft de Financial Times.

Het platform kan tot wel een derde aan boekingen in de Britse hoofdstad mislopen. Wat zou neerkomen op 400 miljoen dollar (384 miljoen euro).

Dat heeft de zakenkrant berekend door te kijken naar boekingen in het verleden en het aandeel van verhuurders die langer dan negentig dagen verhuurden. Als in 2016 de 90-dagenregel zou zijn gehandhaafd, schat de krant in dat meer dan de helft van de boekingen er niet waren geweest.

Overlast

Eigenlijk bestond die norm al, maar in de praktijk werd die niet gehandhaafd. In Londen is net als in Amsterdam, na grote druk van de overheid, besloten dat Airbnb zelf streng gaat controleren. Zo werd vorige maand bekend dat je als Amsterdamse verhuurder genoegen moet gaan nemen met maximaal 60 dagen verhuren.

Want hoewel de populariteit van Airbnb groot is zijn er ook veel klachten. Niet iedereen is blij met de plotse toestroom van toeristen in buurten die ooit rustiger waren. 

Daarnaast zien hotels en traditionele verhuurders in het platform vooral oneerlijke concurrentie. Particulieren die verhuren via het platform hoeven aan veel minder regels te voldoen, ze dragen bijvoorbeeld geen toerismebelasting af.

Knieval

Inmiddels lijkt Airbnb hier en daar een knieval gemaakt te hebben. In Berlijn mag het bedrijf niet meer worden gebruikt voor kort verhuren en in steden als New York en San Francisco kun je nog maar één verblijfplaats op het platform kwijt. Verder zijn de controles op gasten strenger.

In Londen zullen sommige toeristen gaan uitwijken naar andere boekingssites, verwacht de Financial Times. Maar Airbnb verwerpt die conclusie. Het Amerikaanse bedrijf zegt nog genoeg aanbod over te houden om alle reizigers te kunnen blijven bedienen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore