Alles over de Amerikaanse economie

'Veel Amerikanen zien weinig van herstel'

29 december 2013 20:12 Aangepast: 06 september 2015 13:32

Veel Amerikanen zeggen weinig te zien van economisch herstel ondanks een reeks goede macro-economische cijfers.


Dat meldde CNN zondag op basis van een enquête die de nieuwszender uitvoerde met Opinion Research Corporation (ORC) onder meer dan 1000 Amerikaanse huishoudens.

Van hen zei bijna 70 procent dat de Amerikaanse economie er slecht voor staat, terwijl 32 procent het economische klimaat als 'goed' beoordeelde. Twee derde van de respondenten bestempelde het meeste macro-economische nieuws dat ze recent hoorden als slecht nieuws. Meer dan de helft van de huishoudens denkt dat de economie er over een jaar nog altijd slecht voor staat.

Op basis van een aantal indicatoren zou de mening rooskleuriger moeten zijn. Zo is de Nasdaq dit jaar bijna 40 procent gestegen, staat de werkloosheid op het laagste niveau in 5 jaar en herstelt de huizenmarkt die de VS 5 jaar geleden in een recessie stortte. Ook zijn de autoverkopen gestegen tot het hoogste peil in 7 jaar en zijn de benzineprijzen gedaald. Mede op basis van deze gegevens besloot de Federal Reserve recent om de maandelijkse steun voor de economie te verlagen.

Waar bijna niemand echter oog voor heeft zijn de langdurig werklozen, mensen die onder hun kunnen werken en het aantal mensen die de arbeidsmarkt de rug heeft toegekeerd, aldus de onderzoekers. ,,Dat zijn mensen die niet meedelen in de opmars van de beurzen en velen staan op het punt om hun uitkering te verliezen.''

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore